Decembrske pokojnine že danes

28. december 2017

 Decembrske pokojnine bodo izplačane že danes, ne pa šele v petek, ko bo zadnji delovni dan v mesecu, so sporočili iz Zavoda zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Po njihovih podatkih  je vseh prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katere sodijo starostne, invalidske, družinske in vdovske, nekaj več kot 616.100.

 Po novembrskih podatkih pokojninskega zavoda je starostnih upokojencev 442.177, njihova povprečna pokojnina pa je 621 evrov. Po predvidevanjih naj bi se v prihodnjem letu  število starostnih upokojencev večalo za 2,3 odstotka.

Sicer pa se bodo pokojnine v letu 2018 po nekaj letih znova uskladile redno, in to za 2,2 odstotka, kar bo veljalo od 1. januarja naprej.

Pokojninska reforma, ki je začela veljati leta 2013, določa, da se uskladitev opravi pri izplačilu pokojnin za februar, in sicer za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. A pokojnine se vse od leta 2010 niso usklajevale v polni meri, saj so njihovo rast omejevali interventni ukrepi, varčevalni zakon in proračunski dokumenti. Ker so gospodarski kazalci boljši, se bodo pokojnine aprila uskladile še izredno za 1,1 odstotka.

Vsi upokojenci bodo v prihodnjem letu prejeli še letni dodatek. V petih različnih zneskih bo izplačan skupaj z julijskimi pokojninami.


Vaši komentarji


© 2018 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media