Evropska unija v Sloveniji

4. januar 2018

Čeprav je Slovenija članica Evropske unije že od 1. maja 2004, o zvezi in njenem delovanju  ne vemo prav dosti, niti ne natančno. Več pa lahko izvemo ob obisku Hiše Evropske unije Slovenija v Ljubljani. V stavbi na Dunajski 20 v Ljubljani (v bližini Gospodarskega razstavišča) se nahajata  predstavništvo Evropske komisije in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta.

Predstavništvo Evropske komisije javnost obvešča o dejavnostih komisije in državljanom pojasnjuje, kako politike unije vplivajo na njihovo življenje.  Obenem pa  strokovne službe Evropske komisije v Bruslju obvešča o pomembnih vidikih političnega, gospodarskega in družbenega razvoja v Sloveniji ter organizira dogodke o aktualnih temah, kot so podnebne spremembe, rast in delovna mesta ali enotni digitalni trg.

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta seznanja državljane z delom in vplivom odločitev parlamenta na njihovo življenje. Pisarna organizira razprave z evropskimi poslanci in strokovnjaki o evropskih vprašanjih ter dogodke o vrednotah EU, kot so človekove pravice ali enakost. Med najbolj odmevnimi so dogodki ob mednarodnem dnevu žena, praznovanje ob dnevu Evrope, razprave o nagradi Saharova in Filmski dnevi LUX.

Interaktivna predstavitev EU

 V Hiši Evropske unije vam informatorji po telefonu, elektronski pošti ali osebno (vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro) pomagajo pri iskanju informacij. Svetujejo vam na primer o vaših potrošniških pravicah ali možnostih za delo, študij ali pokojnino v drugi državi članici. Tu lahko dobite brezplačne publikacije (v elektronski ali tiskani obliki): letake, stripe, otroške knjige, zemljevide ipd. z različnih tematskih področij delovanja EU in vodnike po pravicah in možnostih, ki jih imate kot državljani EU. Dobite lahko tudi statistične podatke in opise dobrih praks iz programov EU, kot so LIFE+, Erasmus+, Cosme ali naložbeni načrt za Evropo. 

Ob osebnem obisku  pa se lahko na zanimiv način seznanite z državami članicami in delovanjem Evropske unije. Na interaktivni razstavi Doživi Evropo lahko preverite, kako delujejo evropske institucije in kako unija vpliva na vsakdanje življenje, spoznate lahko poslance Evropskega parlamenta in komisarje ter v fotokabini naredite fotografijo z zanimivim ozadjem.

Europe Direct

Informacije po delovanju Evropske unije lahko dobite tudi na devetih informacijskih točk Europe Direct (EDIC) po slovenskih regijah. Podrobnejše podatke najdete na spletni strani: https://ec.europa.eu.

Poleg tega pa lahko vsak državljan iz katerekoli države članice EU brezplačno pokliče telefonsko številko EUROPE DIRECT 00 800 6 7 8 9 10 11. V svojem jeziku postavi vprašanje, ki ga zanima in dobi odgovor v istem jeziku. Telefon deluje od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media