Cepiva proti gripi je dovolj 

11. januar 2018

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Eva Grilc je pojasnila, da so v letošnji sezoni porabili že okoli 97.000 odmerkov cepiv proti gripi, medtem ko se je lani cepilo okoli 62.000 ljudi, kar so trije odstotki prebivalstva. Nekoliko višji odstotek precepljenih je bil lani v starostni skupini starejših od 65 let, v kateri se je cepilo 10,5 odstotka ljudi.

Zaradi višje precepljenosti letos so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiva in so pri NIJZ naročili nove. Tisti, ki so jih naročili do srede, jih danes že imajo, je pojasnila Grilčeva. Tistim, ki so jih naročili danes, pa bo NIJZ zagotovil cepiva v najkrajšem možnem času. Danes zjutraj so na NIJZ imeli na zalogi 2300 cepiv. V zadnjih dneh so jih izdali 1300 na dan. Grilčeva meni, da imajo dovolj cepiv, da bodo v prihodnjih dneh zadostili novim naročilom. Poleg tega pa na NIJZ preučujejo možnost naročila dodatnih odmerkov cepiva pri dobavitelju. 

Sicer pa po njenih besedah letošnja sezona gripe ne kaže posebnosti in je primerljiva z drugimi državami v Evropi. Število obolelih narašča, pojavljata se virus gripe A in B, pri čemer je bistveno več virusa A. Pojavljata se oba podtipa virusa A, to sta H1N1 in H3N2.

Da se je letos za cepljenje proti gripi odločilo več ljudi, je po mnenju Grilčeve tudi posledica "lekcije" iz lanske sezone gripe, ki je bila zelo težka in so precej obolevali starejši s kroničnimi boleznimi, ki so bili pogosteje tudi hospitalizirani. Ob tem je dejala, da je še vedno čas za cepljenje. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2018 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media