Cepljenje prepreči raka materničnega vratu

22. januar 2018

EpidemiologinjaUrška Ivanuš in raper Challe Salle

  Rak materničnega vratu je tretji najpogostejši rak pri ženskah (za rakom dojk in kožnim rakom). Od leta 2003, ko so smo uvedli državni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb Zora, se je pojavnost skoraj prepolovila. Z rednimi pregledi pri ginekologu in cepljenjem proti virusu HPV, pa lahko bolezen v celoti preprečimo, je povedala Urška Ivanuš, dr. med., epidemiologinje v državnem programu Zora z Onkološkega inštituta Ljubljana ob začetku enajstega evropskega tedna  boja proti raku na materničnem vratu.

 Za rakom materničnega vratu vsako leto zboli okoli 120 Slovenk, med njimi so najpogosteje ženske, starejše ob 50 let, ki se niso redno udeleževale programa Zora, zato bolezen pogosto odkrijejo, ko so rakave celice že razsejane po telesu. Zdravniki zato pozivajo ženske, še posebej v starosti  med 50 in 64 let, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe. Za rakom na materničnem vratu namreč lahko zboli tudi ženska, ki je stara denimo 60 let in je  imela več desetletij istega partnerja, saj lahko virus HPV "spi" po več desetletij po okužbi. Na presejalnem testu praviloma odkrijejo že predrakave spremembe ali pa odkrijejo raka v začetnem stadiju, ko je z enostavnim operativnim posegom dobro ozdravljiv.

Virus HPV, ki je glavni povzročitelj raka materničnega vratu, je prisoten pri več kot polovici spolno aktivnih ljudi. Zato zdravniki opozarjajo mlade (tako dekleta kot fante), da ravnajo pametno. Pri spolnih odnosih naj se zaščitijo s kondomom, ki sicer ne zagotavlja 100-odstotne varnosti. Ženske naj se redno udeležujejo rednih ginekoloških pregledov, ki vključujejo PAP test. Na ta način za 70 do 80 odstotkov zmanjšajo možnost, da zbolijo za rakom. Cepljenje prepreči 90 odstotkov primerov raka materničnega vratu in predrakavih sprememb pri deklicah, pri dečkih pa s cepljenjem proti HPV preprečujemo raka zadnjika, žrela in penisa. Pri nas je od leta 2009 cepljenje deklic brezplačno v 6. razredu osnovne šole, oziroma še kasneje, če so v rednem programu šolanja. Za dečke je cepljenje samoplačniško.

Na zaščito pri spolnih odnosih opozarja tudi raper Challe Salle, ki mlade spodbuja k večji odgovornosti do lastnega zdravja s pesmijo Gud vajb. Pridružil  se je akciji Popolno samosvoja, ki ozavešča o virusu HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja.

Foto: Jan Pirnat


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media