Jajca izpod Kamniških planin zaščitena v EU

25. januar 2018

 Več kot dvajsetim slovenskim proizvodom, ki so zaščiteni na ravni EU so se včeraj pridružila tudi jajca izpod Kamniških planin. Pridobila so zaščiteno geografsko označbo. Po navedbah komisije EU   namreč "kamniška" jajca v primerjavi z drugimi vsebujejo vsaj dvakrat več maščobne kisline omega 3 zaradi lanenega semena, s katerim hranijo nesnice.

 Reja kokoši nesnic ima v območju okrog Kamniško-Savinjskih Alp, ki povezuje kraje: Šenčur, Gornje Jezersko, Solčava, Mozirje, Braslovče, Vransko, Trojane, Preserje in Vodice, bogato tradicijo. Kamniške kmetice so namreč z domačimi jajci oskrbovale ljubljanske tržnice in kuhinje že v 19. stoletju. Sprva so se vozile z moškimi, ki so z vozovi s konjsko vprego v mesto prevažali poljščine ali kurjavo, po letu 1891 pa z vlakom, ki je vozil med Kamnikom in Ljubljano.

 25 proizvodov in 17 vin

 V Evropski uniji obstajajo tri glavne označbe kakovosti EU: zaščitena geografska označba, zaščitena označba porekla in zajamčena tradicionalna posebnost. Doslej je zaščitenih več kot 1420 proizvodov, od tega 25 proizvodov in 17 vin iz Slovenije; istrski pršut pa smo zaščitili skupaj s Hrvaško.

 Zaščiteno geografsko označbo (ta zagotavlja, da je živilo pridelano - ali predelano-  na natančno določenem geografskem področju ter ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti tega območja) ima trinajst slovenskih proizvodov  poleg jajc izpod Kamniških planin še štajerski hmelj, kranjska klobasa, prekmurska šunka, slovenski med, kraška panceta, štajersko prekmursko bučno olje, kraški zašink, kraški pršut, ptujski lük, šebreljski želodec, zgornjesavski želodec in prleška tünka.

Zaščiteno označbo porekla (pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva določenega geografskega okolja), imajo istrski pršut, piranska sol, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski gozdni med, sir tolminc, bovški sir, kraški med in sir mohant.

Kot zajamčene tradicionalne posebnosti (zaščitena sta receptura in tradicionalni način priprave, proizvodnja pa geografsko ni omejena) so zaščitene belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media