Klimt, Schiele, Wagner in Moser na Dunaju

22. februar 2018

Egon Schiele, Avtoportret 

Na Dunaju bodo letos s številnimi razstavami obeležili 100. obletnico smrti štirih velikih osebnosti avstrijske umetnosti: slikarjev Gustava Klimta in Egona Schieleja, arhitekta Otta Wagnerja ter grafika in oblikovalca Kolomana Moserja. Bili so najpomembnejši predstavniki Dunajske moderne, obdobja, ki označuje kulturno ustvarjanje v avstrijskem glavnem mestu na prelomu stoletja (od 1890 do 1910).

Muzeji in galerije, kot so Belvedere, Muzej uporabnih umetnosti (MAK), Umetnostnozgodovinski muzej, Judovski muzej, Hiša glasbe, Muzej Dunaj, Leopoldov muzej in drugi pripravljajo serijo razstav, ki so jo poimenovali »Dunaj 2018: Lepota in brezno. Klimt.Schiele.Wagner.Moser«. Že v marcu bo na ogled nekaj zelo zanimivih razstav mojstrov Schieleja in Wagnerja. 

Leopoldov muzej in dvorec Belvedere hranita največji zbirki del Klimta in Schieleja na svetu. Tako bo od 3. marca do 4. novembra 2018 v Leopoldovem muzeju na ogled razstava z naslovom »Egon Schiele. Ekspresija in lirika«. Njegovo življenje in delo bo mogoče spoznati preko njegovih slik in grafik, pa tudi preko njegovih pesmi, osebnih predmetov, fotografij, lastnih zapisov in dokumentov.

Spodnji Belvedere se bo od 22. marca do 26. avgusta 2018 posvetil spremembam, ki so bile posledica konca prve svetovne vojne, smrti štirih pionirjev Dunajske moderne in s tem tudi konca umetniškega razcveta. Razstava z naslovom »Klimt ni konec. Preporod v srednji Evropi« bo obsegala 80 del različnih umetnikov, kot so Klimt, Schiele, Kokoschka, Moser in Egger-Lienz.

Oče Dunajske moderne

 Otto Wagner, ena od postaj mestne železnice 

 Avstrijski muzej uporabne umetnosti (MAK) od 30. maja do 30. septembra napoveduje razstavo, posvečeno arhitektu in očetu Dunajske moderne Ottu Wagnerju. Prikazala bo vzajemen vpliv med Wagnerjem in drugimi protagonisti Dunajske moderne ter Wagnerjev vpliv na sodobnike in učence,  med katerimi sta bila tudi Jože Plečnik in Maks Fabiani. Po Wagnerjevem konceptu je nastalo 36 postaj dunajske mestne železnice, njegovo delo so tudi zapornice in obrambni zidovi na Donaukanalu, pa cerkev na Steinfohu, stavba avstrijske poštne hranilnice in številne večstanovanjske hiše.

Stoti obletnici smrti Otta Wagnerja (1841–1918) se bo od 15. marca do 7. oktobra z istoimensko obsežno razstavo poklonil tudi Muzej Dunaj. Na ogled bodo risbe, makete, pohištvo, slike in osebni predmeti velikega arhitekta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media