Ptujske ulice bodo preplavile maškare

1. februar 2018

Foto: Srdan Mohorič

 S tradicionalnim kuretovim/korantovim skokom 2. februarja opolnoči se bo začelo 58. kurentovanje na Ptuju, zagotovo največje pustovanje na Slovenskem. Letos bo praznovanje še posebej razigrano, saj so obhodi kurentov razglašeni za Unescovo nesnovno kulturno dediščino človeštva. Poleg kurentov, ki se jih na pustno nedelje zbere vsaj 600, pridejo na Ptuj še druge etnografske maske, slovenske in tuje.

  Pester program bo vse do 13. februarja, ko bodo pusta pokopali. Čez dan se bodo maškare vseh starosti zabavale na prostem, zvečer bodo plesi v maskah na različnih prizoriščih, vsak večer bodo goste v karnevalski dvorani zabavali domači in tuji glasbeniki, seveda pa ne bo manjkalo tradicionalnih prireditev in povork. Na ogled bodo različne razstave (filatelistična, o haloškem pustu ...) , delavnice priprave pustnih kostumov, na Murkovi ulici bo odprta srednjeveška tiskarna in kovnica denarja  ...

 V soboto, 3. februarja, ob 11. uri bo po ptujskih ulicah krenila otvoritvena povorka etnoloških pustnih likov, prišli bodo kar iz  šestih državah. Od 10. do 13. ure pa bo v minoritskem samostanu potekala dobrodelna obarjada Lions kluba.

V naslednjih dneh (do vključno 8. februarja in nato še 12. februarja, ko bodo zadnjič zaplesali kurenti) se bodo na Mestnem trgu vsak dan ob 17. uri predstavljale posamezne skupine domačih pustnih likov in etnografskih mask: kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi … Najpogumnejši se bodo lahko v petek, 9. februarja, ob 18. uri pridružili nočni povorki hudičev, parkljev, zombijev in drugih strašljivih likov.

Vrhunec kurentovanja bo v nedeljo, 11. februarja, od 13. ure naprej, ko bo ptujske ulice in trge v karnevalski povorki preplavila tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov. V ponedeljek se bodo predstavile še male maškare iz vrtcev, naslednji dan pa se veselo pustovanje zaključilo z žalovanjem pa pokopanim pustom. 

Svoja tradicionalna pustovanja, ki so zagotovo vredne obiska, bodo pripravili še v številnih okoliških krajih, denimo v Cirkulanah,  Markovcih,  Stojncih, na Dornavi, v Vidmu, v Podlehniku in še kje. 

Podrobnejše informacije najdete na naslovu: http://www.kurentovanje.net


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media