Inovativna in zato bolj zdrava živila 

31. januar 2018

 Inštitut za nutricionistiko je že četrto leto zapored predstavil najbolj inovativna živila, s čimer želi spodbuditi potrošnike, da izbiramo izdelke z bolj zdravo prehransko sestavo in iz lokalnih sestavin. Med 62 predlogi so izbrali osem prejemnikov priznanja za inovacijo leta 2018.

Kot je povedal prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je namen projekta spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil.

 Po besedah Jožice Maučec Zakotnik, državne sekretarke ministrstva za zdravje, v Sloveniji še nimamo zadosti dobrih prehranjevalnih navad, saj na dan v povprečju za 120 odstotkov prekoračimo priporočen vnos soli in presegamo sprejemljivo količino 50-ih gramov sladkorja. Zato si na ministrstvu prizadevajo, da bi bilo na trgu čim večja izbira  cenovno ugodnih zdravih živil. Nacionalni program, ki poteka pod sloganom »Dober tek Slovenija – zdravo uživaj in več gibaj« je dolgoročna spodbuda za bolj zdrav način življenja, in bi prebivalci imeli manj težav zaradi  debelosti, srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni in previsokega krvnega tlaka. Obenem je navedla še dva primera dobre prakse: Industrija pijač in nacionalna mlečno predelovalna industrija sta namreč že podpisali zavezo, da bosta v svojih izdelkih zmanjšali vsebnost sladkorja in/ali soli.

Kot je povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, na ministrstvu podpirajo zlasti tiste ideje in proizvode, ki spodbujajo lokalne proizvode in živila v povezavi z zdravim življenjskim slogom. Posredno pa na tak način tudi spodbujajo kmetijstvo.

Brez mesnih izdelkov

Na razpis je prispelo 62 predlogov proizvajalcev in potrošnikov, med katerimi pa tudi letos ni bilo mesnih izdelkov. Kot je povedala vodja projekta doc. dr.  Anita Kušar, sta dve tretjini izdelkov dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo, končne rezultate pa so dobili, ko so upoštevali še druge vidike inovativnosti, vključno s poreklom surovin, okoljskim vplivom in senzorično oceno.

Nagrado za inovativnost so prejeli: 

-  v skupini nepredpakiranih pekovskih izdelkov: pecivo  Kalčko (Spar Slovenija d.o.o.).

- v skupini predpakiranih pekovskih izdelkov: konopljin toast (Žito d.o.o.).

- v skupini testenin: testenine iz ajde in pšeničnih kalčkov (Podjetje Moleum, v sodelovanju s podjetjem Mlinarjev sin).

- v skupini mlečnih izdelkov: bio jogurt z aronijo (Mlekarna Krepko).

- v skupini sokov: bio zelenjavni sok iz rdeče pese (Presad d.o.o.)

-  v skupini pijač linija izdelkov:  Zala z okusi, brez sladkorja (Pivovarna Laško Union d.o.o.)

- v skupini živil brez glutena: Zlata tatarska ajdova kaša (Rangus d.o.o.)

Posebno nagrado za inovativnost so podelili Mlekarni Planika za spodbujanje lokalne pridelave in predelave živil.  Iz mleka, ki ima zaradi načina proizvodnje (poletna paša v visokogorju in kakovostna krma v preostalem delu leta) značilen poln okus, z dodatkom lokalnih sestavin izdelujejo raznolike mlečne izdelke.

 Inovativni izdelki zadnjih let

 Proizvajalci lahko nagrajena živila brezplačno opremijo in oglašujejo s posebnim znakom projekta. Tega nosijo tudi izdelki, ki so nagrade za inovativnost prejeli v preteklih treh letih. Prejeli so jih: Spar Slovenija za ječmenov hlebček, Ljubljanske mlekarne za EGO Quark, podjetje Avokado za linijo izdelkov »I like tofu«, Žito za pirino vlečeno testo, Mlekarna Planika Kobarid za EKO jogurt s konopljinim oljem in podjetje Nutrisslim za žita za zajtrk BIO body cleanse muesli, posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je dobilo podjetje KMG Panorganic za linijo predpakiranih svežih solat in zelišč Živa (leta 2017) ;  Spar Slovenija za pirin kruh s kostanjem, Jata Emona za Enemon pšenični otrobi z ajdo, Ljubljanske mlekarne za linijo MU Smoothie, Pekarna Pečjak za sušene testenine Pure in Engrotuš ter Sastela za slovensko potico iz linije Slovenske dobrote. Posebna nagrada je bila podeljena Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt (leta 2016); ter: Pivovarna Union za pijačo Nula malina, Mercator in Pekarna Grosuplje za Pirin polnozrnat kruh, Žito za Koruzni toast, Ljubljanske mlekarne za linijo jogurtov MU Extra, Engrotuš in Fine Culinar za Skutine štruklje iz tatarske ajde ter Valens Int. za prehransko dopolnilo z vitaminom D v obliki ustnega pršila (leta 2015).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media