Beri glasno, spremeni svet

1. februar 2018

Vodnikova domačija v Šiški

Ob mednarodnem dnevu glasnega branja so po zamisli skupine društva upokojenih pedagoških delavk v Vodnikovi domačiji v Ljubljani prvič pripravili uro glasnega branja. Geslo letošnjega dneva je: Beri glasno, spremeni svet, obeležili pa ga bodo v vsaj stotih državah sveta.  

 Glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo, sporočajo iz Vodnikove domačije, kjer poudarjajo, da je branje v skupini tudi bolj zabavno. Zato se bodo ob glasnem branju proznih besedilih, poezije in dramatike, ob domačih in prevedenih tekstih, srečevali vsak prvi četrtek v mesecu ob 10. uri v prostorih vodnikove domačije, na Vodnikovi cesti 65 v Šiški.

 Svetovni dan glasnega branja praznujemo že od leta 2007. Pripravlja ga  organizacija LitWorld, ki  spodbuja bralno kulturo, zlasti med mladimi, poudarja pomen poslušanja, govorjenja in pripovedovanja zgodb. Hkrati pa opozarja, da kar 750 milijonom odraslim po vsem svetu, od tega dvema tretjinama žensk, manjkajo osnove branja in pisanja.

Odprta domačija ob jubileju 

Jutri, 3. februarja, bo minilo 260 let od rojstva pesnika, urednika prvega slovenskega časopisa in avtorja prve kuharske knjige Valentina Vodnika. Na njegovi domačiji bodo v Šiški bodo pripravili dan odprtih vrat. Ob 11. uri bo javno vodstvo po razstavi Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika. Ob 16. uri pa  dogodek za otroke Vodnikove besede. Ob 17. uri bodo odprli interaktivno razstavo poezije Pesmovadnice, ki vabi k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov. Razstava bo v Galeriji domačije na ogled do 15. marca.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media