Privoščimo so nekaj kulturnega ...

7. februar 2018

Ob jutrišnjem kulturnem prazniku bo povsod po Sloveniji pestro dogajanje. Kulturne hiše – muzeji, galerije, knjižnice, gledališča  in druge ustanove ta dan tradicionalno na stežaj (in brezplačno)  odprejo svoja vrata.

V Kranju, ki se ponaša z nazivom Prešernovo mesto, se vedno zelo potrudijo počastiti spomin na nekdanjega meščan. France Prešeren je tu namreč živel od leta 1846, pred 169 leti pa je tu tudi umrl in našel večni počitek. Čez dan bo Prešernov smenj s predstavitvijo domače in umetnostne obrti, na trgih bodo nastopili pevski zbori in recitatorji Prešernovih pesmi, na mestnem tlaku se bo zavrtelo več kot deset folklornih skupin, z nostalgičnim zvokom vas bodo  po preteklosti popeljali lajnarji. Morda boste naleteli celo na samega Prešerna!

V Prešernovem gledališču bodo med 11.30 in 13.00 obiskovalce pospremili na voden ogled zakulisja  gledališča ter pokazali, kaj vse se skriva za rdečo zaveso. Ob 18. uri  pa bo v gledališču srečanje z dobitnikoma velike Prešernove nagrade za življenjsko delo, pesnikom, dramatikom in prevajalcem Borisom A. Novakom ter baletnim solistom, koreografom in režiserjem Janezom Mejačem, prav gotovo pa bodo veliko zanimivega povedali tudi prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018, snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

V  Ljubljani Knjigarna Konzorcij po dolgih letih jutri ne bo odprta, so pa pri založbi Sanje oziroma v njeni Hiši sanjajočih knjig  pripravili 15-odstotni popust za nakup knjig poezije.

 Na Ljubljanskem gradu vabijo obiskovalce , da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo stalni razstavi Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu in se povzpnejo na razgledni stolp. Na brezplačnih vodenih ogledih jim bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Ob 12. uri boste vstopili v Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola, po Ljubljanskem gradu vas bodo popeljali ob 13. in 16. uri, ogledu Izza grajskih rešetk se lahko pridružite ob 14. uri, otrokom, starejšim od pet let, pa bo zagotovo ugajal Skrivnostni svet ob 15. uri. Zaželeno je, da se predhodno najavite po telefonu: 01 306 42 93 ali po elektronski pošti: info-center@ljubljanskigrad.si.

 Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa vabi na 32. tradicionalni recital Prešernove poezije ob kulturnem prazniku. Pod naslovom Lepa beseda lepo mesto bodo pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani recital pričeli ob 12. uri  z Zdravljico in pozdravnim govorom predsednice združenja Saše Pavček. Nastopilo bo preko 25 igralcev in igralk vseh generacij ter študentov ljubljanske Akademije za gledališče radio, film in televizijo. V Cankarjevem letu se bo Prešernovim poezijam pridružila tudi Cankarjeva kritična, satirična in socialno čuteča misel.

Istočasno bosta potekala recitala članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije tudi v Mariboru na Grajskem trgu in v Novi Gorici Bevkovem trgu.

Franceta Prešerna ni več  ...

Po podatkih statističnega urada je lani v  Sloveniji živelo 323 oseb z imenom France in 339 oseb s priimkom Prešeren. Moškega z imenom in priimkom France Prešeren pri nas ni, se pa po njem imenuje 15 ulic, 16 cest, pet trgov in eno nabrežje. Zanimivo je, da je Franc najpogostejše moško ime v Sloveniji (v začetku leta 2017 jih je bilo 24.330 ali 2,37 odstotka vseh moških), ime France pa je uvrščeno šele na 345. mesto. 

Skrbijo pa nas lahko številke, ki jih je tudi posredoval Statistični urad RS,  in sicer, da je država v letu 2016 za kulturo - za delovanje knjižnic, muzejev, galerij, gledališč, za koncertno, odrsko in filmsko produkcijo, za umetniške prireditve, spomenike in spominske hiše, kulturna praznovanja, subvencije umetnikom ter storitve radia, televizije in založništva - namenila 392,5 milijona evrov. To je 22 milijonov evrov manj kot v letu 2015 in 88 milijonov evrov manj kot v letu 2010.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media