Predlog zvišanja vdovskih pokojnin

12. februar 2018

 Jože Kuhelj in Marinka Levičar 

Med vsemi prebivalci Slovenije revščina najbolj ogroža starejše ženske, ki živijo same v svojem gospodinjstvu. Večinoma so to vdove in da bi nekoliko izboljšali njihov gmotni položaj je stranka DeSUS danes vložila predlog novele pokojninskega zakona, ki zvišuje znesek dela vdovske pokojnine ter zgornjo mejo izplačil.

Vdova ali vdovec lahko po pokojnem partnerju prejema 70 odstotkov njegove pokojnine. Tisti, ki ima hkrati tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, pa lahko izbira, katero pokojnino bo prejemal, oziroma katera je zanj ugodnejša. Če se odloči za lastno pokojnino, je upravičen še do dela vdovske pokojnine. Ta znaša 15 odstotkov partnerjeve, vendar znesek  ne sme presegati 11,7 odstotka najnižje pokojninske osnove. Najnižja pokojninska osnova znaša 797,16 evrov, del vdovske pokojnine pa največ 93,27 evrov.

Velja pa še ena omejitev in sicer, da skupni znesek lastne in dela vdovske pokojnine lahko znaša največ toliko kot starostna pokojnina moškega, odmerjena od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Trenutno je ta znesek 1825 evrov.

Kot je povedala poslanka DeSUS Marinka Levičar, pobudnica novele, je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije do dela vdovske pokojnine upravičenih približno 58 tisoč  oseb. Med njimi je več kot 80 odstotkov žensk, ki v povprečju prejemajo 66 evrov, vdovci pa 58 evrov. V stranki DeSUS menijo, da so ti zneski prenizki, zato predlagajo, da se del vdovske pokojnine zviša z 15 na 25 odstotkov. Hkrati predlagajo, da se zviša tudi zgornja meja izplačila dela vdovske pokojnine z 11,7 odstotka na 18 odstotkov. To pomeni, da bi upravičenci lahko dobili največ 143,49 evrov.

Pripravili so še eno spremembo in sicer vnovič vpeljujejo zajamčeno višino vdovske pokojnine. Znašala naj bi 500 evrov, kar bi prejemnikom - po mnenju predlagateljev - zagotavljalo vsaj minimalno socialno varnost. Do konca leta 2011 je že veljal zakon, ki je določal zagotovljeno višino vdovske pokojnine za tiste vdove in vdovce, ki so imeli poleg pravice do samostojne lastne pokojnine tudi pravico do samostojne vdovske pokojnine. Skupaj z zakonom  o varstvenem dodatku pa je ugasnila tudi ta pravica.

Ob tem pa je strokovnjak za pokojninska vprašanja Jože Kuhelj poudaril, da predlagane spremembe ne rešujejo vprašanja vseh vdovskih pokojnin. Pomembne pa so za tiste vdove in vdovce, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev lastne pokojnine in pogoje za vdovsko pokojnino.

Po besedah Marinke Levičar bi za vpeljavo predlaganih sprememb potrebovali 36 milijonov evrov na leto, 30 milijonov za zvišanje delov vdovskih pokojnin, 6 milijonov evrov pa za  zajamčeno  odmero vdovske pokojnine. 

Besedilo in fotografija: Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media