Razstava o nekdanjem predsedniku

26. februar 2018

 Ob desetletnici smrti dr. Janeza Drnovška (1950 - 2008) je v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova odprta razstava, ki celovito predstavlja njegovo osebnost. Razstava bo na ogled do 5. maja 2018.

 Razstava zajema tri obdobja delovanja, ki so zaznamovala življenjsko pot velikega državnika: obdobje predsedovanja SFRJ; obdobje štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi – v tistem času je izpolnila pogoje za priključitev Evropski uniji in zvezi Nato; in obdobje, ko je bil predsednik Republike Slovenije. Pozornost je namenjena tudi Gibanju za pravičnost in razvoj, ki ga je dr. Drnovšek ustanovil leta 2006  za ozaveščanje ljudi o različnih družbenih in okoljskih vprašanjih. Izšel je še zbornik, v katerem so svoj pogled na Janeza Drnovška predstavili njegovi sodelavci, politični somišljeniki, prijatelji in znanci.

Na ogled je približno 60 osebnih predmetov dr. Drnovška, med njimi so njegova očala, čepica in dežni plašč, pisalna miza in stol, teniška loparja, potni listi in osebne izkaznice, številna odlikovanja, nagrade, protokolarna darila in drugi predmeti. Karikature Franca Jurija na šaljiv način prikazujejo politični duh tistega časa.

Njegove osebne stvari je v hrambo Narodnemu muzeju Slovenije podarila družina pokojnega predsednika. Na njihov predlog je na dan odprtja  potekala tudi dobrodelna dražba pod naslovom Mir in dobro. S prodajo 15 predmetov iz Drnovškove zapuščine je Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS zbrala več kot 7.000 evrov za Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, s pomočjo katerega bo ZPMS mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij omogočila šolanje na izbrani poklicni srednji šoli in jim tako pomagala na poti do želenega poklica. V prihodnjem šolskem letu naj bi začeli štipendirati 20 dijakov. Z donacijami nekaterih uspešnih slovenskih podjetij skupna vrednost sklada znaša skoraj 70.000 evrov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media