Zvončkov sneg ne moti

1. marec 2018

Navadni mali zvonček

 Kljub ostri zimi in snegu, ki je februarja zasul naše(in sosednje) kraje, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani ta konec tedna, od 2. do 4. marca,  pripravljajo tridnevni Festival zvončkov.

 Po besedah Jožeta Bavcona, vodje botaničnega vrta in odličnega poznavalca teh drobnih belih cvetov, so zvončki pravzaprav rastline zime. Imajo namreč to lastnost, da ko nanje pade sneg ali pa je mraz, zmrznejo in poležejo, potem pa se ob višjih temperaturah spet dvignejo.

 V Botaničnem vrtu na Ižanski cesti hranijo več kot petdeset različnih sort navadnega malega zvončka, to je edini vrsti iz rodu malega zvončka (Galanthus nivalis), ki raste v Sloveniji.  Z njim se bo tudi začelo tridnevno dogajanje. V petek, 2. marca, ob 11. uri bodo na ogled botanične ilustracije študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter zbirka varietet navadnega malega zvončka, ki jo hranijo v Botaničnem vrtu. Šele s pozornim opazovanjem opazimo številne drobne detajle, po katerih se zvončki razlikujejo med sabo.

Za bolj vnete botanike bodo gotovo zanimiva predavanja in sicer bo v petek ob 17. uri Blanka Ravnjak predstavila Galantomanijo, uro pozneje pa bo Alan Street, gojitelj zvončkov v angleškem vrtu Avon Bulbs  predstavil priljubljenost zvončkov v Angliji. Tam  so večinoma gojeni, ne rastejo prosto po travnikih, kot pri nas, a imajo številne občudovalce.  V soboto, 3. marca , ob 10. uri pa bo Jože Bavcon govoril na temo  Zvončki in njihova ekologija. 

 V soboto in nedeljo ob 11. uri bo otrokom namenjena delavnica Zvončki v pravljicah, ob 12. uri pa bo oba dneva za obiskovalce verjetno najbolj zanimiv voden ogled spomladanskih rastlin.

Fotografija: www.botanicni-vrt.si/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media