Gasilci pozivajo k  vzdrževanju grelnih naprav

28. februar 2018

 Grelne naprave so v teh mrzlih dneh še bolj obremenjene kot običajno, zato je povečano tveganje dimniških požarov. Ljudje lahko preventivno ukrepajo s čiščenjem in vzdrževanjem grelnih naprav in dimnikov, so povedali na Gasilski zvezi Slovenije.

V času kurilne sezone je zelo pomembno, da redno vzdržujemo ter čistimo kurilne in dimovodne naprave v skladu z navodili proizvajalca in dimnikarske službe. Pri kurjenju se namreč na naprave odlagajo saje, te pa se lahko ob višjih temperaturah, še posebej če je dimnik že dalj časa neočiščen, vnamejo. Pri preventivi tovrstnih požarov je sicer zelo pomembna tudi pravilna izgradnja in montaža kurilnih naprav, poudarjajo gasilci.

Slovenski gasilci so glede na podatke Uprave RS za zaščito in reševanje letos zaradi vžiga saj, iskrenja in neustreznega tehničnega stanja dimniških naprav obravnavali že 149 dimniških požarov. To pa so po navedbah gasilske zveze tudi najpogostejši vzroki požarov na stanovanjskih objektih. Izjemno pomembno pa je, da dimniškega požara ne gasimo z vodo. Zaradi hitre uparitve vode bi se namreč lahko porušil dimnik. Gasilci zato ob primeru gorenja dimnika priporočajo klic na pomoč gasilcem, v primeru lastnega ukrepanja pa je najbolje uporabiti gasilnik na prah.

Gasilci pa tudi svetujejo nakup in vgradnjo detektorjev ogljikovega monoksida. Pri kurjenju lahko namreč pride do nepopolnega izgorevanja in uhajanje tega plina v prostor, ta pa je v določenih količinah smrtno nevaren. Ogljikov monoksid je izredno strupen plin brez barve, vonja in okusa. Prve znake zastrupitve zlahka spregledamo, saj so podobni znakom viroze: glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost … Če posumimo na uhajanje ogljikovega monoksida, moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak.

Zavedati pa se moramo, da javljalnik ogljikovega monoksida ne more nadomestiti preventivnih pregledov dimnikarske službe.

Povzeto po STA in A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media