Avstrijski dan v Narodni galeriji

2. marec 2018

 V evropskem letu kulturne dediščine v Narodni galeriji obiskovalcem vsako prvo nedeljo v mesecu pripravljajo brezplačno »posebno ponudbo«, od javnih vodstev do zabavnih raziskovalnih nalog in učenja jezikov za otroke. V sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije vsak mesec predstavljajo drugo državo, umetnike oziroma umetnine. Marca je v ospredju Avstrija.

 V nedeljo, 4. marca, se lahko ob 11. in 15. uri udeležite vodstva po stalni zbirki, na katerem bodo predstavili dela in umetnike, ki so povezani z Avstrijo. Sprehodili se boste od srednjeveških fresk do slik slikarja neoklasicista Franca Kavčiča za dunajsko palačo knezov Auerspergov, del romantičnih krajinarjev Marka Pernharta in Antona Karingerja ter kiparjev Ivana Zajca in Franca Bernekerja, ki sta se šolala na Dunaju. Posebno pozornost bo namenjena portretu cesarice Marije Terezije, o katerem boste izvedeli marsikaj zanimivega. Ob 13. uri bo vodenje potekalo v nemščini. 

Da bo dogajanje bolj slovesno, bo s skladbami svetovno znanih avstrijskih skladateljev, kot so  Strauss, Mozart in Haydn, poskrbel trio Amadeo. S pomočjo para iz  plesne šole Kazina pa se boste lahko naučili plesati dunajski valček. Prvič ob 12. 30 uri in še enkrat ob 16. uri.

Narodna galerija bo v nedeljo  odprta od 10. do 18 ure,  v tem času vabijo otroke in mlade na zabavno raziskovanje galerijskih umetnin s pomočjo kvizov in ugank, med 11. in 13. uro pa se lahko udeležijo učenja nemščine skozi igro.

Avstrijski dan pripravljajo v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana in Predstavništvom Mesta Dunaj v Ljubljani (Eurocomm-PR). Obiskovalce bosta ob  12. uri pozdravila avstrijska veleposlanica v Sloveniji Sigrid Berka in vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media