Potrudimo se za zdravje ledvic

7. marec 2018

 Svetovni dan ledvic, ki ga obeležujemo na mednarodni dan žensk, je letos posvečen boleznim ledvic pri ženskah. Hkrati pa je priložnost za opozorila, kako naj bolj skrbimo za ledvice, saj je v porastu kronična ledvična bolezen. Ima jo najmanj eden od 10. odraslih ljudi. Večinoma je posledica nezdravega načina življenja, ki privede do nastanka sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni- posledice pa čutimo na ledvicah.

Ženske pogosteje zbolevajo zaradi okužbe sečil, zlasti v rodnem obdobju. Zelo pogoste so okužbe spodnjih sečil, predvsem nenadno vnetje sečnega mehurja (akutni cistitis). Ta povzročijo veliko težav, večinoma pa se v nekaj dneh umirijo, dobro odzovejo na zdravljenje z antibiotiki in ne okvarijo ledvic. Spolno prenosljive okužbe sečil, ki povzročijo vnetje sečnice (uretritis), nožnice (vaginitis) in sečnega mehurja (cistitis), so pogoste in nevarne, ker lahko zaradi sočasnega vnetja spolnih organov povzročijo neplodnost tako pri ženskah kot pri moških. Akutno vnetje ledvic (akutni pielonefritis) je redka, a huda okužba, ki lahko povzroči nenadno odpoved delovanja ledvic, jih trajno poškoduje, povzroči sepso in v primeru neustreznega zdravljenja tudi smrt.

Kronično ledvično bolezen pa ima pri nas več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot 2.000 ljudi pa se zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice.Mnogi ljudje sploh ne vedo, da imajo okvaro ledvic, saj nimajo prav nobenih težav. Prisotnost beljakovin v urinu je zgodnji znak ledvične bolezni, zato zdravniki svetujejo redne preglede. Z zgodnjim odkrivanjem namreč  lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo zaplete. 

Priložnost za to bo že jutri, saj ob svetovnem dnevu ledvic zdravstvene ustanove (bolnišnice in zdravstveni domovi) ter regionalna društva ledvičnih bolnikov vabijo na brezplačne meritve krvnega tlaka in testiranje seča na prisotnost beljakovin. Informacije o tem, kje in kdaj bodo meritve, najdete na spletni strani: https://www.svetovnidanledvic.org/event.

Meritve v Ljubljani

V Ljubljani si boste lahko brezplačno izmerili krvni tlak in krvni sladkor v avli UKC Ljubljana, med 9. in 14. uro. V istem času boste lahko brezplačno izmerili krvni tlak in krvni sladkor na Polikliniki, poleg tega pa še testirali seč na beljakovine. Na testiranje še posebej vabijo ljudi, pri katerih je večja verjetnost, da nastane kronična ledvična bolezen. To so: sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato ljudje, katerih sorodniki imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in ljudje s preveliko telesno težo.

Vsekakor je dobro upoštevati nasvete, ki jih priporoča Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, ki združuje 12 društev po vsej Sloveniji. Koristne informacije najdete na spletni strani: https://zdlbs.si/. V Ljubljani  imajo prostore v bližini železniške postaje (podhod pod Vilharjevo cesto - Bežigrajska vrata, v prostoru K5), e-naslov: info@zdlbs.si.


Osem zlatih pravil za zdravje ledvic

Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite fizično aktivni.
Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
Jejte zdravo manj slano hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
Zaužijte ustrezno količino tekočine.
Ne kadite.
Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta
Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih rizičnih skupin: imate sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, imate prekomerno telesno težo, imajo kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media