Gregorčke ogroža visoka voda

9. marec 2018

 Marsikje po Sloveniji obujajo tradicijo spuščanja »barčic svetega Gregorja” ali »gregorčkov« po vodi, s čimer se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca, takrat, ko se »ptički ženijo«, gregorčke pa spuščajo v vodo na predvečer.  V številnih družinah imajo veliko veselja z izdelavo plavajočih umetnin, ki naj bi bile iz ekoloških odpadnih materialov.

V Ljubljani Staroljubljanski zavod za kulturo že 23. leto zapored pripravlja otroško prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki 2018. Potekala bo v nedeljo, 11. marca, med 17. in 20. uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Trnovem v Ljubljani, dogajanje ob in na vodi pa bosta z glasbenimi nastopi popestrila vsestranska umetnica lutkarica in pevka Nika Solce ter multiinštrumentalist in skladatelj Lado Jakša.

“Vuč u vodo”

V Tržiču posebej slovesno obujajo večstoletni običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so z dovoljenjem mojstrov izdelali hišice med “šihtom”. Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.

To šego, »vuč u vodo«, že leta obujajo otroci tržiških vrtcev in šol, ki že tedne prej izdelujejo hiške. Praznovanje pa bo potekalo že v soboto, v atriju občine bo tržni dan na temo gregorjevega in delavnica izdelovanja gregorčkov, odprli bodo tudi razstavo svetil mojstra Jerneja Kosmača. V nedeljo se bo dogajanje začelo ob 16. uri, v in ob Kurnikovi hiši bodo delavnica izdelovanja gregorčkov, razstava gregorčkov otrok tržiških šol in vrtcev, stojnice z rokodelskimi izdelki in gregorjevim pecivom ...Ob 18.30 bo izpred  atrija občine krenil Gregorjev sprevod v spremstvu Pihalnega orkestra Tržič do brežine Tržiške Bistrice, kjer bo kres, vihtenje gorečih metel in spuščanje gregorčkov.

Nekaj ur po objavi novice so organizatorji prireditve Pozdrav pomladi – Gregorčki 2018 sporočili, da je prireditev ob Gradaščici v nedeljo odpovedana.
"Trenutno je vodostaj v kanalu Gradaščice zelo visok in otežuje dostop, z oddelka za hidrološke prognoze Arso pa so nas obvestili, da do nedelje popoldan predvidevajo še nadaljnje naraščanje vodostaja, saj se tali sneg," so pojasnili organizatorji iz Staroljubljanskega zavoda za kulturo. Hkrati so opozorili vse, ki bi želeli spustiti svoje gregorčke po strugi Gradaščice, da je zaradi visokega vodostaja v kanalu in deroče vode takšno početje nevarno.

 Fotografija: mojaobcina.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media