Pripeti morajo biti vsi potniki

12. marec 2018

Podatki kažejo, da lani kar tretjina smrtnih žrtev v osebnih vozilih ni uporabljala varnostnega pasu ter da na zadnjih sedežih varnostni pas uporablja le 68 odstotkov potnikov. Da bi povečali delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, jih podučili, kako se pravilno namesti varnostni pas, okrepili zavedanje o pomembnosti uporabe varnostnega pasu ter posledično zmanjšali najhujše posledice prometnih nesreč, se danes začenja nacionalna preventivna akcija Varnostni pas. 

Pripravila jo je Javna agencija RS za varnost prometa, pri izvajanju aktivnosti pa se ji bodo pridružili tudi policija, ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

V času akcije, do 25. marca,  bodo ozaveščali javnost glede nujnosti uporabe varnostnega pasu, obveščali šole o ustreznem prevozu otrok, v okviru projekta Pasavček spremljali pripetost in varno vožnjo otrok po vrtcih in šolah ter izvajali preventivne dogodke in usposabljali učitelje vožnje, učitelje in druge za pravilno uporabo varnostnih pasov. Policija in občinska redarstva pa bodo poostreno nadzirala uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, tudi v okolici šol, vrtcev in nakupovalnih središč.

Varnostni pas rešuje življenja

Po statističnih podatkih kar tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih v lanskem letu ni uporabljala varnostnega pasu (33 odstotkov), delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki pa je bil za več kot 10 odstotnih točk slabši kot pri voznikih (44 odstotkov). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši - med huje poškodovanimi vozniki jih varnostni pas ni uporabljalo 14 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa trije odstotki.

Po podatkih agencije za varnost prometa je najnižji delež pripetosti na zadnjih sedežih in na ulicah znotraj naselij.  To velja tudi za otroke, zato  organizatorji preventivne akcije  posebej opozarjajo, da morajo biti otroci pripeti prav na vseh vožnjah, tudi najkrajših od doma do šole ali vrtca, manjši od 150 centimetrov pa ustrezno nameščeni v otroških varnostnih sedežih.

Najbolj pogosto so pripeti voznik in sovozniki na avtocestah, nato na regionalnih cestah, najnižji delež pripetosti pa so opazili na ulicah znotraj naselij. Opazovanja kažejo, da so ženske v povprečju pogosteje pripete kot moški. 

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media