Izplačila denarne socialne pomoči na začetku meseca

13. marec 2018

Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo prestavili redna izplačila denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči, pogrebnine in posmrtnine. Te bodo od aprila dalje izplačevali okrog 5. v mesecu, in ne več v drugi polovici meseca kot doslej. Izredna izplačila pa se bodo premaknila z začetka meseca v drugo polovico meseca.

Namen spremembe datuma rednega izplačila je, da osebam, ki pridobijo te pravice, omogočijo čim hitrejšo pridobitev denarnih sredstev, ki jih potrebujejo za zadovoljevanje življenjskih potreb, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Prejemniki denarne socialne pomoči, ki že imajo priznano pravico in bodo izplačilo prejeli 21. marca, bodo naslednje izplačilo prejeli že 4. aprila. Če pa bodo vlogo za priznanje pravice do denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči, pogrebnine ali posmrtnine prvič vložili marca, bodo izplačilo prejeli 4. aprila, v primeru, da bo center za socialno delo odločbo o upravičenosti do pravice izdal do 23. marca. Enako pravilo velja, če bodo v marcu vložili vlogo za podaljšanje pravice do denarne socialne pomoči.

Če  pa bo center za socialno delo odločbo izdal po tem datumu, vendar do 11. aprila 2018, bodo upravičenci izplačilo prejeli 20. aprila.

V začetku meseca je vlada sprejela predlog novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki osnovni znesek denarne socialne pomoči z 297,53 zvišuje na 331,26 evra. To predstavlja 75 odstotkov višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Povišanje bo veljalo za samske in pare brez otrok, in sicer se jim bo denarna socialna pomoč dvignila za 11,34 odstotka. Samske osebe bodo dobile 33 evrov več na mesec, pari brez otrok pa 53 evrov več.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media