Zdrava usta, zdravo telo

20. marec 2018

 Današnji svetovni dan ustnega zdravja poteka pod sloganom Recite »Aaa«: Pomislite na usta, pomislite na zdravje, s čimer želi Svetovna zdravstvena organizacija  poudariti celostno in vseživljenjsko skrb za ustno zdravje, ki obsega zdravje zob, obzobnih tkiv in vseh drugih struktur v ustni votlini.

 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal brošuro z naslovom Pamet v roke - za usta in zobe. V njej so med drugim izpostavili pomen ustne higiene, povezave med ustnim in splošnim zdravjem, zapisanih pa je tudi nekaj preprostih in najučinkovitejših ukrepov za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja.

Z dosledno ustno higieno in rednim obiskovanjem zobozdravnika močno zmanjšamo verjetnost nastanka bolezni v ustni votlini in krepimo tudi splošno zdravje. Pomembna je tudi prehrana, saj naj bi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi vnos prostih sladkorjev omejili na 10 odstotkov (50 g), še bolje pa na pet odstotkov (25 g) celotnega energijskega vnosa.  Ustno zdravje najbolj ogrožata karies in parodontalna bolezen. 

 Karies je najbolj razširjena kronična nenalezljiva bolezen. Nastane zaradi  bakterij v zobnih oblogah, ki presnavljajo sladkorje iz hrane v kisline in se lahko začne raztapljanje sklenine. Druga zelo pogosta bolezen v ustni votlini je parodontalna bolezen, ki je tudi povezana z zobnimi oblogami. Bakterije v oblogah ob zobnem vratu povzročajo vnetje obzobnih tkiv, sčasoma pa tudi mineralizirajo (zobni kamen), kar še bolj oteži učinkovito odstranjevanje oblog in vodi v napredovanje bolezni. Nastanek parodontalne bolezni je povezan tudi s kajenjem, ki je skupaj z uživanjem alkohola pomemben dejavnik tveganja tudi za nastanek raka v ustni votlini.

Kot je zapisano v brošuri si moramo zobe umivati vsaj dvakrat dnevno z zobno pasto s fluoridi. Po raziskavah sodeč to počnejo večinoma otroci in mladostniki, medtem ko si zobe  dvakrat na dan čisti le tretjina odraslih, sporočajo iz NIJZ.

Najučinkovitejši koraki za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja

- Zobe ščetkamo vsaj dvakrat dnevno.

- Uporabljamo mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo, ko je izrabljena.

-  Uporabljamo zobno pasto s fluoridi, pozorni pa smo tudi na količino paste: (od 6. leta naprej: 1–2 cm zobne paste).

- Ustne votline po ščetkanju ne spiramo.

-  Odrasli uporabljamo tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobno nitko in/ali medzobno ščetko).

-  Otroku pričnemo ščetkati zobe ob izrasti prvega mlečnega zoba, pri ščetkanju mu pomagamo najmanj do šestega leta in ga nadziramo.

-  Izogibamo se vmesnim prigrizkom med obroki.

-  Za žejo pijemo predvsem vodo.

-  Izogibamo se sladkarijam in sladkim pijačam.

- Najmanj enkrat letno obiščemo zobozdravnika, tudi če nimamo posebnih težav.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media