Pri deljenju dobrobiti gospodarske rasti starejši pozabljeni 

28. marec 2018

Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarja na predloge za razdelitev dodatnih sredstev v zdravstveni blagajni, ki zapostavljajo stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnih zavodih. Povzemamo njihovo sporočilo.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je že večkrat opozorila na problematiko plačil za zdravstvene storitve, ki se izvajajo v domovih za starejše in posebnih socialnih zavodih. Ta namreč ne pokrivajo več niti stroškov kadra, ki ga morajo izvajalci skladno s splošnim dogovorom zagotavljati. Stanje se je še dodatno zaostrilo lani, ko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kljub jasnim zakonskim in pogodbenim določilom v ceni zdravstvenih storitev ni upošteval v povprečju 8-odstotne rasti stroškov dela v socialnovarstvenih zavodih. Ta rast je posledica aneksov h kolektivnim pogodbam, ki jih je v lanskemu letu s sindikati sklenila vlada – ne da bi za to zagotovila potrebna sredstva.

Po mnenju skupnosti ZZZS pričakuje, da se bo zaradi visoke gospodarske rasti v letošnjem letu v zdravstveni blagajni nabralo za približno 40 milijonov evrov več denarja od prvotnih načrtov. Po izjavah generalnega direktorja Marjana Sušlja želi ZZZS dodatna sredstva nameniti različnim programom, vendar med predlogi žal spet ni takšnih, ki bi izboljšali položaj več kot 20.500 stanovalcev v domovih za starejše in posebnih socialnih zavodih. Skupnost socialnih zavodov Slovenije zato z razočaranjem ugotavlja, da pri deljenju dobrobiti gospodarske rasti spet pozabljamo na starejše. Na to je že dvakrat javno opozorila tudi predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja, ki pa se na opozorila ni odzval.

Zato Skupnost socialnih zavodov Slovenije še enkrat poziva vse deležnike, da storijo vse potrebno za ustrezno kritje stroškov, ki nastajajo pri izvajanju zdravstvenih storitev v domovih za starejše, in tako vendarle zagotovijo, da bodo tudi starejši in drugi pomoči potrebni deležni prednosti ugodnih gospodarskih gibanj.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media