Razstave pirhov 

30. marec 2018

 Velikonočni pirhi, pisanke ali pisanice, pisánke, remenice ali remenke, kakorkoli jih že imenujemo, so prave male umetnine. Občudujemo jih lahko na številnih priložnostnih razstavah. Vabimo vas, da si jih ogledate in morda boste dobili kakšno novo zamisel ...

Velikonočni pirhi so že 13. leto zapored na ogled v Frančiškanskem samostanu na Sveti Gori. Razstava bo odprta do 8. aprila , ogledate si jo lahko med tednom od 15. do 18. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 10. do 18. ure v Frančiškovi dvorani.

V Centru domače in umetne obrti Zavoda Marianum v Veržeju so pripravili deseto  razstavo pirhov slovenskih pokrajin. Razstavljenih je okoli 500 umetnin vrtičkarjev, šolarjev in odraslih. Razstava je na ogled do 2. aprila vsak dan od 9. do 17. ure; kasneje, vse do 2. maja, pa ob delavnikih od 9. do 15. ure in ob sobotah od 9. do 12. ure. Ob razstavi je izšel zbornik, v katerem so etnologi predstavili tradicionalne igre otrok in tudi odraslih ob velikonočnih praznikih, od sekanja do trkljanja in kotaljenja pirhov.

Časnik Slovenske novice je pripravil že 22. natečaj Naj pirhi. Kar tristo okrašenih jajc so prejeli od 58 avtorjev in podelili so več nagrad. Pirhi bodo razstavljeni do 3. aprila v dvorani Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani  (od 10. do 19. ure).

V avli časnika Gorenjski glas na Bleiweisovi cesti 4 v Kranju so na ogled pirhi in velikonočne dekoracije, ki so jih prispevali bralci vseh generacij. Oglejte si jo od torka, 3.  aprila do petka, 6. aprila, med 7. in 15.  uro (v sredo do 16. ure). 

V Cerkljah na Gorenjskem, v Petrovčevi hiši, pa so na ogled velikonočni in pomladni aranžmaji. Med  razstavljenimi so prti in prtički  z velikonočnimi motivi, narejeni v različnih tehnikah, voščilnice, butarice, pirhi, izdelki iz keramike in likovna dela. Razstavo si lahko ogledate do 13. aprila, v času uradnih ur turistično informacijskega centra in knjižnice Cerklje. 

Na fotografiji so pirhi Miše Arh iz Ljubljane, foto: A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media