Previdno z nakupi pri neznanih prodajalcih

4. april 2018

 Tržni inšpektorat RS opozarja na pojavljanje sumljivih oglasov na svetovnem spletu ter v dnevnem časopisju in revijah. Med temi so oglasi za ugoden nakup slušnega aparata, kapljic za ušesa in prehranskega dopolnila za zaščito pred arteriosklerozo.

Kot naročnik oglasa je – z zelo drobnimi črkami - navedeno podjetje Global Group Ltd, ki je registrirano na Komorskih otokih (gre za otoško državico v Indijskem oceanu). V oglasih je navedena na videz slovenska številka za naročanje (npr. 02 707 41 28), vendar pripada tujemu podjetju ali pa se številka nahaja tudi pri tujem operaterju.

Da gre za tuje podjetje, je za potrošnika zelo pomemben podatek, ker z nakupom blaga od podjetij iz tretjih držav (na primer ZDA) ne morejo učinkovito uveljavljati svojih pravic. Prav tako jim ne more pomagati tržni inšpektorat, saj nima povsod pristojnosti za nadzor. Uporabne nasvete, kako ravnati,  dobite na spletni strani http://www.ti.gov.si/.

Spletni nakupi

Pojavljajo se tudi številne lažne spletne strani, ki ponujajo izdelke za izboljšanje zdravja in na katerih običajno sploh ni navedenih podatkov o ponudniku, na voljo je le obrazec za naročanje. Spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca, prav tako lahko na videz slovensko telefonsko številko uporablja tudi tuji operater. Varljive so tudi zelo ugodne ponudbe z akcijskimi ali promocijskimi cenami, ki so časovno omejene. Pred odločitvijo o nakupu je zato treba vedno preveriti podatke o prodajalcu. Nakup pri neznanem ali nepreverjenem prodajalcu je tvegan, saj se lahko zgodi, da potrošnik izdelka sploh ne bo prejel ali pa ne bo ustrezal njegovim pričakovanjem glede na prodajalčev opis izdelka.

Potrošnikom, ki svoje nakupe opravljajo preko interneta, tržni inšpektorat priporoča, da si ogledajo spletne strani www.varninainternetu.si, preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti, oziroma se naročijo na njihova obvestila, da bodo sproti obveščeni o aktualnih primerih.

  Evropski potrošniški center

Kadar gre za nakup blaga in storitev od podjetij s sedežem v državah članicah EU, na Norveškem ali Islandiji, lahko potrošnikom pri uveljavljanju pravic pomaga Evropski potrošniški center (EPC). Potrošnike vabijo, da se nanje obrnejo že pred nakupom ali sklenitvijo posla v tujini. Informacije lahko dobite na tel. številki: 01 400 3729, po e-pošti: epc.mgrt@gov.si ali na spletni strani: http://epc.si, lahko pa jih tudi obiščete vsak delovnik med 9. in 15. uro na Kotnikovi 5 v Ljubljani (po predhodni najavi).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media