Umrl najstarejši Slovenec

3. april 2018

Nikolaj Dragoš, drugi z leve.

 V soboto, 31. marca, je v 111. letu starosti umrl najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš. Rojen je bil 27. avgusta 1907 v belokranjski vasi Griblje, do upokojitve je bil zaposlen pri ljudski milici, v okviru uprave za notranje zadeve. Bil je dolgoletni član Društva upokojencev Vižmarje Brod. Zadnjih deset let je živel v poljanski enoti Doma upokojencev Center v Ljubljani. Tam so mu lani, ob 110 rojstnem dnevu, pripravili lepo praznovanje, ki se ga je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor (na fotografiji ob slavljencu, desno ob njem direktorica doma Jera Grobelnik). Slavljenec je celo zaigral na tamburico skupaj s člani tamburaškega orkestra Bisernica.  Dokler mu je zdravje dopuščalo, se je veliko sprehajal, do nedavnega je še pisal pesmi,  že v stotem letu pa je napisal avtobiografijo.

Nikolaj Dragoš je bil najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov in eden od treh "superstoletnikov" - to so ljudje, ki dočakajo vsaj 110 let -  v slovenski zgodovini. Doslej sta namreč  to starost dosegli le Marija Vencelj in Katarina Marinič. Hkrati pa je bil gospod Dragoš  5. najstarejši moški v Evropi, oziroma starejši kot vsi moški v Veliki Britaniji, Franciji, vseh skandinavskih državah, Avstraliji in Kanadi.

 Povzeto po STA, fotografija: Branka Lopič


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media