Cenejše cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu

4. april 2018

V Ljubljani, Celju, Mariboru in Slovenj Gradcu se začenja akcija Zdravo v naravo oziroma cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). To je zelo resna virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki lahko pusti hude posledice. Cepljenje poteka v zdravstvenih domovih, stane 20 evrov za odrasle in otroke (sicer je cena med 30 in 35 evri) , plačilo pa je možno samo z gotovino. 

V Ljubljani cepljenje po ugodnejši ceni poteka do 26. aprila, pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana. Za termin se naročite  pri svojem izbranem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Več informacij na: www.zd-lj.si.

 V Mariboru akcija Zdravo v naravo poteka pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, in sicer takole:

- v sredo, 4., 11. in 18. aprila, med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5,

- v četrtek, 5., 12. in 19. aprila, med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, in

- v soboto, 7., 14. in 21. aprila med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4.

V Mariboru se lahko cepijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika izven ZD Maribor. Naročila sprejemajo po elektronski pošti na naslov ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali na telefonski številki 030 226 610. Po telefonu bodo naročila sprejemali ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30 ure, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure. Več informacij na: www.zd-mb.si.

V Celju je prvi val akcije potekal že v začetku marca, drugi val pa bodo v Zdravstvenem domu Celje izvedli v soboto, 7. aprila, od 8. do 15. ure na Gregorčičevi 5. Za cepljenje se ni potrebno naročiti in je prav tako na voljo vsem, ne le tistim, ki imajo tu izbranega osebnega zdravnika.

Tudi v Slovenj Gradcu je prvi val akcije potekal že marca, z drugim valom pa bodo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec nadaljevali v petek in soboto, 20. in 21. aprila. V petek bo cepljenje potekalo od 15. do 18. ure, v soboto pa od 9. do 14. ure. Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo v prostorih ZD Slovenj Gradec na Partizanski poti 16 (3.vhod, pritličje).

S seboj  na cepljenje prinesite cepilno knjižico, če jo imate.

Za vse, ki so veliko v naravi

KME je zelo resna virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki lahko za vedno spremeni življenje bolnika in njegove družine. Cepljenje  edina možnost  zanesljive zaščite pred boleznijo, še posebej ga priporočajo tabornikom, zeliščarjem, gobarjem, čebelarjem, igralcem golfa, tekačem, kolesarjem, pohodnikom, planincem in vrtičkarjem. Cepijo se lahko že otroci od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine. 

Za celovito zaščito pred KME je treba prejeti tri odmerke cepiva, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Nato pa so potrebni poživitveni odmerki: prvi po treh letih, ter nato vsakih pet let oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media