Previdno pri nabiranju čemaža!

6. april 2018

 Čemaž oz. medvedov luk (Allium ursinum L.), je priljubljena užitna divja rastlina, iz katere pripravljamo solate, juhe in namaze. Vendar ga pri nabiranju zlahka zamenjamo s podobnimi strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, bela čmerika in šmarnica, ki imajo podobne podolgovate liste. Vendar: listi čemaža so tanjši, ovalni in dišijo po česnu!

V ljubljanskem kliničnem centru sta se pred dnevi dva človeka zastrupila z jesenskim podleskom. Žena je žal umrla, mož pa je še vedno v kritičnem stanju. Zato je vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC Ljubljana doc. dr. Miran Brvar, dr. med., znova posvaril javnost pred usodnimi napakami.  Jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki zavre delitev celic in prizadene vse organe. Smrtno nevaren je že v majhnih odmerkih - če zaužijemo dve rastlini oziroma od deset do 50 gramov rastline.

Zastrupitev poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur  po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom izpadejo še lasje, je poudaril zdravnik.

Če vam po obroku čemaža (ali drugih divjih rastlin) postane slabo, bruhate in imate bolečine v trebuhu ter drisko, pojdite nemudoma k zdravniku, najbolje na urgenco. S sabo vzemite rastlino ali njene ostanke, saj bodo tako v bolnišnici lažje ustrezno ukrepali.

 Od leta 2000 so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 bolnikov, trije so zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrli. Bolniki pomoč običajno poiščejo v fazi hudega bruhanja in driske. "Takrat izpiranje želodca in podobne metode niso več učinkovite. Dobro je, da ljudje pridejo v bolnišnico čim hitreje in s seboj prinesejo ostanke zaužitih rastlin," je še dejal Miran Brvar.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media