Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto

11. april 2018

Čebelji nadzorni center v BTC Cityu v Ljubljani

 Ponosni smo na našo krajnsko čebelo, na panjske končnice in na slovensko posebnost, čebelnjake, še posebej letos so čebele v ospredju, saj bomo ravno na slovensko pobudo 20. maja prvič praznovali svetovni dan čebel, je bilo slišati na predstavitvi projekta Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto. Že petič zapored ga pripravljata Mestna občina Ljubljana in družba BTC, v sodelovanju z drugimi  partnerji.

S projektom osveščajo o pomembnosti čebel in spodbujajo meščane, da na okna in balkone sadijo čim več medovitih rastlin ( sivka, navadni slez, različne astre, cinija, facelija, sončnica, srobot, ognjič, kadulja, kozmeja, melisa, bazilika, žajbelj, rožmarin, timijan …). Pravzaprav se udeleženci zavzemajo za sajenje avtohtonih medovitih rastlin na domačih vrtovih in na javnih površinah. Te rastlinske vrste so namreč na naše razmere optimalno prilagojene, z njimi ohranjamo veliko biodiverziteto našega okolja in preprečujemo vnos tujerodnih rastlinskih vrst.

V Ljubljani od leta 2016 poteka tudi Čebelja pot, ki združuje že 33 partnerjev. Panje s čebelami je mogoče najti že po vsej Ljubljani: v parku Tivoli in v Botaničnem vrtu, ob Vodnem mestu Atlantis, ter na strehah Cankarjevega doma, Centra kulture Španski borci, hotela Park, poslovne stavbe A1 Slovenija; raziskovalni čebelnjak ima Hofer. Poznavalci pravijo, da čebele v mestih dlje živijo in so bolj zdrave,  saj imajo bolj raznoliko pašo in je manj nevarnosti, da bi prišle v stik s pesticidi in podobnimi strupi.

 Kako živijo čebele

V dvorani A v BTC Cityu v Ljubljani  je na ogled razstava ‘Urbano čebelarjenje. Obiskovalci lahko prek čebeljega nadzornega centra v živo spremljajo dogajanje v čebelnjaku ob Vodnem mestu Atlantis. Od junija dalje bo čebelji nadzorni center predstavljen v okviru razstave ‘Kjer so čebele doma’ v Slovenskem etnografskem muzeju. V soboto, 21. aprila, bo na Tržnici BTC cvetlični sejem, v minicityju bodo vsako popoldne otroške delavnice, maja pa se bo Ameriška ulica v BTC Cityju preobrazila v alejo sončnic. 

 V projektu ‘Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto’ sodelujejo partnerji: A1, Medex, Merkur, Hofer, Semenarna Ljubljana z vrtnimi centri Kalia in Minicity Ljubljana. Marsikje bodo v maju pripravili dneve odprtih vrat. Podrobnejši program najdete na spletni strani: www.btc-city.com/CEBELE.

Od čebel je odvisna kar tretjina pridelave hrane v svetu, so pa tudi natančen indikator razmer v okolju. Podatek, da so lansko leto čebelarji v ZDA prvič več zaslužili z opraševanjem kot s prodajo čebeljih pridelkov, pa kaže na to, kako zelo je človek poslabšal razmere za preživetje čebel, je povedala  Petra Kalan Lubajnšek iz Medexa.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media