Knjige, pogovori in filmi 

16. april 2018

Od 18. do 22. aprila se bodo v Ljubljani odvijali  23. slovenski dnevi knjige, vseslovenski literarni festival v organizaciji Društva slovenskih pisateljev. Letos se osredotočajo na literaturo in film. Novost je tudi to, da bo dogajanje večinoma potekalo pod streho - v atriju Pošte Slovenije na Čopovi 12 .

S knjigami za vse generacije se bodo predstavile najvidnejše slovenske založbe. V zavetju atrija se bodo odvijale zgodbe – pogovori s pisatelji, pesniki, režiserji, scenaristi in filmskimi poznavalci, v Narodni galeriji bo v četrtek ob 11. uri okrogla miza o avtorskih pravicah. Mladim je namenjen, zanimiv bo pa seveda za vse obiskovalce, ulični performans Cankar v stripu na Čopovi ulici (v petek ob 14. uri ).

Prav blizu, v kinu Komuna ter Kinoteki, bodo ob 17. uri in 20. uri , v soboto in nedeljo pa ob 11. uri na ogled znani slovenski filmi, narejeni po literarnih predlogah. Predvajali bodo filme: Distorzija, Operacija Cartier, Slovenka, Pojdi z mano, Lahko noč, gospodična, Hudodelci, Veselica, Čefurji Raus, Panika, Sedmina, Karpopotnik, Sreča na vrvici in Tistega lepega dne, pa tudi večkrat nagrajeni film madžarskega režiserja Ferenca Toroka z naslovom 1945, ki je nastal po literarni predlogi Gaborja T. Szanta, oba pa bosta tudi gosta festivala.

Poleg Ljubljane sodeluje še 12 krajev po Sloveniji (Celje, Dol pri Hrastniku, Koper, Kranj, Krško, Lenart, Maribor, Monošter, Novo mesto, Ormož,Potrna, Slovenske Konjice, Šentilj, Trst, Zgornja Kungota), preko meje pa Monošter, Potrna in Trst.

Vsi dogodki in kinopredstave bodo brezplačni! Več informacij na: https://dneviknjige.si/.

V ponedeljek, 23. aprila, na svetovni dan knjige pa se bo druženje s knjigo podaljšalo v Noč knjige. Številne kulturne ustanove bodo po 18. uri odprle svoja vrata za literarna branja, pogovore o knjigi in literaturi, srečanja z avtorji, oglede gledališke predstave, projekcije filmov, ki so nastali po literarni predlogi, ali druge dogodke, povezane s knjigo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media