Prenehajmo onesnaževati s plastiko

22. april 2018

Svetovni dan Zemlje, 22. april, poteka pod geslom Prenehajmo si onesnaževati okolje s plastiko. Kljub vse večji ekološki ozaveščenosti še vedno proizvedemo in v okolje odvržemo preveč plastike. Več kot osem milijonov ton plastike vsako leto konča v naravi, še posebej problematična pa je onesnaženost oceanov.

 Samo leta 2016 je bilo po svetu prodanih več kot 480 milijard plastenk, potem ko jih je bilo še leta 2006 okrog 300 milijard. Vsako minuto se proda okrog dve milijona plastičnih vrečk, na leto njihovo število preseže 1000 milijard. Z mehurčkasto embalažo, namenjeno ovijanju, ki je porabljena v enem letu, bi lahko desetkrat ovili Zemljo okrog ekvatorja.

Proizvodnja plastike naj bi se v prihodnjih 25 letih povečala še za trikrat, odpadna plastika pa že onesnažuje pitno vodo, zastruplja vodne živali in povzroča zdravstvene težave. Problem onesnaženosti s plastiko se ne zmanjšuje in ker večina plastike lahko obstane tudi več sto let, si znanstveniki že dlje časa prizadevajo, da bi našli učinkovit prijem za odpravljanje tega problema.

Ameriški in britanski znanstveniki so tako pred nekaj dnevi sporočili, da so po naključju ustvarili encim, ki je sposoben razgrajevati plastiko. Odkritje bi bilo lahko revolucionarno pri reševanju problematike vse večje onesnaženosti s plastiko. Znanstveniki Univerze v Portsmouthu in laboratorija za obnovljive vire energije v okviru ameriškega ministrstva za energijo so se posvetili raziskavi bakterije Ideonelli sakaiensis, ki se, kot vse kaže, hrani izključno s plastiko tipa PET, ki se uporablja za izdelavo plastenk in različnih plastičnih posod.

 Zemlja ni naša last 

Z Zavoda RS za varstvo narave so sporočili, da nas letošnji svetovni dan Zemlje nagovarja, da smo čim bolj varčni pri uporabi plastike, da Zemlje ne jemljemo kot svojo lastnino, ampak kot kraj, ki ga zapuščamo našim potomcem. Plastika, ki je je v naših naravnih okoljih še vedno odločno preveč, vpliva na vse žive organizme in predstavlja grožnjo na vseh nivojih - živalim in rastlinam jemlje življenjski prostor, živali jo zamenjujejo za hrano, se vanjo ujamejo in po zadnjih podatkih najbolj pereč problem - mikro delce plastike najdemo v vodah, ter s tem tudi v vseh organizmih. Vseh posledic še niti ne poznamo, a pozitivnih med njimi tako rekoč ni.

Na ministrstvu za okolje in prostor so  spomnili, da Slovenija podpira nadaljnja prizadevanja Evropske komisije, ki je januarja predstavila evropsko strategijo za zmanjšanje onesnaževanja okolja s plastiko.

Podatki državnega statističnega urada kažejo, da je predlani v Sloveniji nastalo 59.000 ton odpadkov iz plastike ali 19 odstotkov manj kot leta 2015. Leta 2016 so ti odpadki predstavljali 1,1 odstotka vseh v Sloveniji nastalih odpadkov, v letu 2015 pa 1,4 odstotka. Poleg tega smo v Slovenijo uvozili 105.000 ton odpadkov iz plastike, kar je skoraj dvakrat toliko, kot jih je nastalo doma.

Le 24-odsotni delež vseh leta 2016 doma nastalih in v Slovenijo uvoženih odpadkov iz plastike je bil recikliran. Štirje odstotki teh odpadkov so bili sežgani za namen energetske predelave, dva odstotka sta se odložila na odlagališčih, 31 odstotkov se jih je izvozilo, preostalih 39 odstotkov pa je bilo vključenih v druge postopke ravnanja z odpadki.

Slovenija se bo 15. septembra pridružila svetovni akciji Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day). Ekologi brez meja, društvo, ki je v preteklosti pripravilo dve vseslovenski čistilni akciji, si želijo, da bi tokrat zadnjič čistili v tako velikem obsegu in da bi v sleherniku vzbudili zavedanje, da je odgovoren za čisto okolje.  Pri nas je ravnanje z odpadki dobro urejeno, zato ni razlogov, da se ob cestah, na parkiriščih, v gozdovih, na prostorih za piknike in športne prireditve ter ob potokih, rekah, jezerih in ob morju nabirajo smeti.

Več pozornosti bo letos namenjene odnašanju smeti, ki se nabirajo ob vodotokih in ob obali.Posodobiti pa želijo register divjih odlagališč, ki se po nekaj letih znova pojavljajo v večji meri, zato pozivajo občanke in občane, da jim sporočijo, če kje naletijo na kup smeti. Pišite na e-naslov: 2018@ocistimo.si, več informacij najdete na http://ebm.si/o/sl/ocistimo-svet

 Povzeto po STA in A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media