Ustanovljen Seniorski koordinacijski odbor Slovenije

25. april 2018

Mija Pukl, predsednica Sekos

 Predstavniki sedmih upokojenskih organizacij in organizacij starejših so danes podpisali sporazum o sodelovanju, s čimer so ustanovili Seniorski koordinacijski odbor Slovenije (Sekos). Po besedah predsednice odbora Mije Pukl bodo nadaljevali delo, a bodo še bolj združeni, bolj udarni, prav tako bodo naslavljali širše področje delovanja.


Puklova je na novinarski konferenci po podpisu dejala, da so se odločili za ustanovitev Sekosa, ker je civilna družba v prejšnjem združevanju v okviru Koordinacijskega odbora seniorskih organizacij izgubila pomen po tistem, ko je vodenje prevzel predstavnik politične stranke. Gre za predsednika kluba seniorjev in seniork SDS Zvoneta Zinrajha.

A ideje delovanja ter samega dela ne bodo prekinili, pač pa bodo nadaljevali še bolj zagnani, udarni in na širšem področju, je dodala. Tako so že sprejeli program dela Sekosa in tudi obravnavali memorandum Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), ki je namenjen temu, da odpirajo vprašanja, dajejo predloge in zahteve o najobčutljivejših vprašanjih starejših.

Memorandum nameravajo po navedbah Puklove nasloviti na vse pomembnejše politične stranke, ki se bodo kmalu podale v volilni boj za državnozborske volitve. Prav tako bodo na vodstva strank poslali pobudo po sestanku, da bi jim predstavili zahteve in predloge. Nato bodo preučili, ali in kako so stranke vključile njihove predloge v volilne programe in o tem tudi obvestili svoje članstvo.

Opozorila je, da vlade v preteklih mandatih niso realizirale veliko zavez glede starejših in upokojencev, ki so jih zapisali v koalicijske sporazume. Glede na njihovo analizo so ugotovili, da okoli 70 odstotkov obljub, ki se nanašajo na starejše, koalicijski partnerji niso uresničili.

Pri pregledu programov strank pa so ugotovili, da je večina strank slabo opredelila vprašanja, ki zadevajo starejšo populacijo, torej 620.000 državljanov. "To nas še bolj podžiga pri uresničevanju ciljev. S tem ne dosegamo le svoje cilje, ampak za celotno družbo, saj se borimo tudi za tiste, ki prihajate za nami," je dejala.

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je ob tem opozoril, da vsakokratna vlada veliko govori o vključevanju civilne družbe v odločanje, a na koncu jih odrivajo. V začetku maja bodo predstavili tudi koordinacijski odbor Medgeneracijske koalicije Slovenije, s katerim "bomo imeli neko moč vpliva na politiko, da nas ne bodo odrivali na vsakem delu, ko se odloča o pomembnih vprašanjih".

Sporazum so podpisali predstavniki Zveze društev Seniorjev Slovenije - managarjev in strokovnjakov, Društva seniorjev, Sindikata upokojencev pri svobodnih sindikatih, Sindikata upokojencev pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije in Združenja za vrednote NOB. Po besedah Puklove se jim je pridružilo tudi gibanje za družbeno prenovo Sinteza, zanimajo pa da se še druge organizacije civilne družbe.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media