Slovenski klekljarski dnevi v znamenju tradicije  

26. april 2018

 Od danes popoldne pa vse do 2. maja bodo v Žireh spet peli kleklji. S slavnostnim odprtjem ob 18. uri se namreč začenjajo 12. slovenski klekljarski dnevi. Razglasili bodo nagrajence natečaja, ki je potekal na temo Čipka na mojem šalu, še prej, ob 17. uri, pa se bodo v klekljarski spretnosti med sabo pomerili otroci.

V Kulturnem društvu Cvetke Žiri so se odločili, da bodo letos znova raziskovali žirovsko klekljarsko dediščino. Med drugim bodo na osrednji razstavi v Galeriji Svoboda predstavili vzorce, ki jih je pred skoraj sto leti risal Janez Oblak, Žunarjev Janez, ki je bil v kraju znan kot zavzet sokol, vodja godalnega in tamburaškega orkestra ter pevskega zbora. Čeprav so bile fotografije z vzorci zelo majhne so klekljarice izdelale še čipke iz kataloga jugoslovanskih čipk, ki ga je leta 1938 izdal Državni osrednji zavod za žensko domačo obrt pod vodstvom Boža Račiča in bodo tudi razstavljene. Številni drugi izdelki iz čipk bodo na ogled še v stavbi Občine Žiri, v Kapeli Male Cvetke in v Hiši klekljanih čipk A. Primožič. Ogledate si jih lahko do 2. maja med 9. in 19. uro.

Zelo pestro bo dogajanje v središču Žirov v  soboto, 28. aprila. Postavili bodo stojnice z domačimi izdelki, potekal bo cvetlični sejem, dopoldan bo balinarski turnir za zlato cvetko, ji ga prireja domače društvo upokojencev,  popoldan pa prireditev ob 110-letnici sokolskega doma v Žireh. V nedeljo ob 15. popoldan bo še tekmovanje v klekljanju v avli kinodvorane.

Obiskovalce si lahko gledajo še stalne razstave v Muzeju Žiri ter izkoristijo priložnost za ugodnejši nakup obutve v prodajalnah Alpine, ki bosta odprti v soboto do 17. ure, nedeljo do 13. ure in v ponedeljek do 19. ure . 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media