Goriška že diši po vrtnicah

27. april 2018

 V občini Nova Gorica se danes začenja že trinajsti Festival vrtnic, ki bo trajal vse do 27. maja. Obiskovalce vabijo na ogled zbirke burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in mestnih nasadov vrtnic, na predavanja in delavnice, ogled fotografske in slikarske in cvetličnih aranžmajev, koncerte in pokušanje jedi z vrtnicami.

 Eno najlepših doživetij je ogled razkošno cvetočih in opojno dišečih burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, ki ga ureja društvo ljubiteljev vrtnic, ogledati si jo je mogoče vsak dan med 9. do 17. uro. To je druga največja ubirka vrtnic burbonk v Evropi. Zanimivo bo predavanje Edija Prošta iz Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, o petnajstih letih zbirke burbonk na Kostanjevici (4. maj), Katja Kogej pa bo 22. maja predstavila zdravilne lastnosti vrtnic.

Samostan obeležuje 100. obletnico smrti velikega slovenskega jezikoslovca in ljubitelja rož patra Stanislava Škrabca. V njegov spomin so v vrtu samostana posadili gredico gladiol in dalij, ki jih je večkrat opisoval v svojih delih. Dvanajstega maja ob 17. uri bodo v samostanskem atriju odprli cvetlično razstavo z naslovom Dunajski valček vrtnic. Pripravila jo bo dr. Sabina Šegula, floristka, ki že nekaj let s kolegom Petrom Ribičem krasi baziliko sv. Petra v Rimu za božič in veliko noč. Razstava bo odprta do 20. maja.

 Koncerti in sladice

V sklopu Festivala vrtnic bodo tudi koncerti in sicer koncert Primorskega akademskega pevskega zbora Vinko Vodopivec med vrtnicami ter  štirje brezplačni koncerti, v okviru projekta Glasba z vrtov Sv. Frančiška. Gostilne in restavracije bodo ta mesec ponujale jedi z vrtnicami, med drugim bodo v  Perlini kavarni Dolce Vita postregli z novo sladico z vrtnicami, v baru na Placu ob hotelu Lipa pa z domačim sladoledom z vrtnicami.

V bližini si velja ogledati še vrt Viatori v Gorici (Italija), kjer imajo eno najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem.  V spomladanskem času je zbirka odprta javnosti, obiskovalci se lahko dogovorijo tudi za voden ogled v slovenskem jeziku.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media