Čiste roke - zdravo telo

5. maj 2018

 Higiena rok je eden izmed najučinkovitejših ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb tako v domačem okolju kot v vrtcih, šolah, podjetjih in v zdravstvenih ustanovah. Skrb za čiste roke je tako pomembna, da ima higiena rok svoj mednarodni dan, to je 5. maj.

 Pogosto in temeljito umivanje rok je nujno že za preprečevanje širjenja prehladnih obolenj. Roke umivajmo pogosto in temeljito, vedno po uporabi stranišča, po kihanju in kašljanju, pred pripravo hrane in pred jedjo, potem ko smo prijemali živali ali živalske izločke, po vožnji z javnimi prevoznimi sredstvi, pred obiskom v bolnišnici in po njem, po previjanju dojenčkov, pred nego bolnika in po njej ... Ne pozabite: največ bacilov je na ročajih nakupovalnih vozičkov in na kljukah vrat trgovin, javnih ustanov, stanovanjskih blokov, pa tudi na denarju in telefonskih aparatih.

Pomemben je tudi pravilen postopek umivanja. Roke si vsaj 20 sekund temeljito umivamo s toplo vodo in milom, tudi med prsti. Preden nanesemo milo, snamemo prstane in uro, če jih nosimo in roke pod tekočo toplo vodo najprej omočimo. Namilimo in dobro zdrgnemo dlan in hrbet rok, zapestje ter konice prstov, še posebej pa oba palca, predele med prsti ter pod nohti. Drgnemo dlan ob dlan, dlan in hrbet roke, s sklenjenimi rokami z dlanjo proti dlani. Če je le mogoče, uporabljajmo tekoče milo in papirnate brisače. Če nismo doma, pipo zapremo s komolcem ali papirjem in ne z umito golo roko. Bombažne brisače, v katere si brišemo roke doma, pogosto menjavamo. Na izletu ali potovanju  si roke večkrat obrišimo z alkoholnimi robčki. 

Preprečevanje okužb krvi

Kampanjo Svetovne zdravstvene organizacije, ki se letos osredotoča na preprečevanje nastanka okužbe krvi oz. sepse, podpirajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Za preprečevanje prenosa okužb je pomembno predvsem razkuževanje rok, tako zdravstvenih delavcev kot tudi pacientov in obiskovalcev.

Mednarodni dan higiene rok bo zdravstveno osebje obeležilo v ponedeljek,  7. maja. Na promocijskih stojnicah, ki bodo v avli glavne stavbe UKC Ljubljana, v preddverjih vseh klinik in na Polikliniki bodo s higieniki sodelovali dijaki Srednje zdravstvene šole in študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin ter Zdravstvene fakultete Ljubljana. Na Pediatrični kliniki bodo o tem, kako pomembno je imeti čiste roke, da ostaneš zdrav, tudi ko prideš na obisk v bolnišnico, opozarjali otroke iz vrtca. Ob 12.30  pa bodo sestre, zdravniki specializanti in specialisti, tajnice in administratorke, psihologi, fizioterapevti, spremljevalke, kuharice, dietetiki in še drugi v avli klinike zaplesali »Ples rok« za osveščanje o nujnem temeljitem umivanju rok.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media