Ko praznuje Evropa

8. maj 2018

 Ob dnevu Evrope, 9. maju, bo tudi v Sloveniji veliko različnih - in brezplačnih - dogodkov, od filmskih projekcij do koncertov, nagradnih iger,  poskušanja kulinaričnih dobrot ...

Tradicionalni Filmski teden Evrope se je razširil na 14 slovenskih krajev, kjer bodo med 9. in 27. majem zavrteli 22 evropskih sodobnih filmov. Uradno odprtje bo 10. maja v Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani ob 18. uri s filmom  Belgijski kralj, ki ga v slovenskih kinematografih še ni bilo.

K praznovanju sodi glasba. Začelo se bo že ob 10. uri dopoldne, ko bo v Hiši EU v Ljubljani  mednarodna mladinska zasedba Europe Sings Together izvedla evropsko himno, Beethovnovo Odo radosti. Zvečer pa bo glasbeno, pevsko in plesno obarvan  koncert na Kongresnem trgu v Ljubljani. Od 21. ure dalje bodo tam nastopili Maja Keuc / Amaya, Eva Pavli, Toni Petrovič, Agencija Selected, Flipping Art, Nadiya Bychkova, Miha Vodičar, Vokalna akademija Ljubljana, Mažoretke in drugi. Posebna gostja bo švedska pevka Loreen , zmagovalka Pesmi Evrovizije 2012 s skladbo EUphoria. Koncert je brezplačen, v živo ga bodo prenašali TV Slovenija 2 in Radio Slovenija ter Evropska komisija v Sloveniji  na #FBlive.

V prazničnem vzdušju se bo začela tudi vseevropska kampanja #EUandME, ki nagovarja mlade Evropejce. Njen cilj je generaciji milenijcev približati Evropo in jim pokazati, na kakšen način jih EU podpira.

V Celju, Murski Soboti in Radovljici se boste lahko na rojstni dan Evrope  sprehodili po Evropski vasi, v Mariboru na stojnici povedali  svoje mnenje o tem, ali si želite več ali manj Evrope in zavrteli kolo sreče, na Ravnah na Koroškem pa se lahko udeležite interaktivnih iger, s katerimi boste bolje spoznali Evropo.

V Celju si boste lahko ogledali razstavo o evropskih volitvah 2019, poskusili bogate okuse vin in sirov iz držav članic EU. Otroci so vabljeni na potovanje po glavnih mestih Evrope z igro Človek ne jezi se, zvečer pa se lahko v družbi komikov Jerneja Celca in Matica Kokošarja nasmejite na večeru Stand-up Europe.

V Novem mestu so najmlajši vabljeni k ogledu humorno-poučne predstave Kakčeve dogodivščine po zgodbi švedske avtorice Pernille Stalfelt in predstave O belem mucku, ki je bil čisto črn. Pustolovci boste lahko sodelovali v lovu na zaklade, ljubitelji umetnosti izdelovali miniaturne situle, vabljeni pa tudi na nagradni kviz na informacijski stojnici.

Na Jesenicah se bodo mladi poleg aktivnostih na temo poznavanja Evrope pomerili v več športih.  V Kopru pa bodo na račun prišli vsi mladi, ki jih zanimajo EU priložnosti za učno mobilnost in razvoj kariere.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media