Če ne moremo preprečiti kapi, vsaj hitro ukrepajmo! 

7. maj 2018

 V Sloveniji  na leto več  kot 4.000 ljudi doživi možgansko kap. Precej jih umre, od preživelih pa se jih le 40 odstotkov ponovno vključi v delo (vsaj deloma), saj so posledice lahko hude. Možganska kap prizadene govor, razumevanje, pisanje, branje, spremeni osebnost, ukrade spomin, povzroči težave z vidom, sluhom, hranjenjem, odvajanjem, hudo utrudljivost in pogosto depresijo. A tudi možganska kap je premagljiva, spodbujajo bolnike in svojce v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenju bolnikov s  cerebrovaskularno boleznijo (CVB).

 Ob evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi, ki je drugi torek v maju, torej  8. maja, vabijo bolnike, svojce in vse druge na Prešernov trg v Ljubljani, kjer bodo od 9. do 13. ure potekale dejavnosti preventive in zgodnjega prepoznavanja znakov možganske kapi. Na stojnicah boste lahko izmerili  dejavnike tveganja (kot so npr. zvišan krvni tlak, holesterol, trigliceridi v krvi, nereden srčni utrip - atrijska fibrilacija, idr.) ter dobili nasvete glede tveganja za možgansko kap.

Še prej pa javnost vabijo na simbolični »Pohod bolnikov ob žici«. Start bo ob 10.30 uri pred bazenom Tivoli, med pohodniki bo okoli 200 bolnikov iz vse Slovenije. Pohod organizirajo v spodbudo bolnikom in svojcem po možganski kapi, v razmislek tistim, ki ne živijo zdravo in ne zdravijo že ugotovljenih dejavnikov tveganja za srčno žilna obolenja in v opomin odgovornim, ki že leta pripravljajo strokovne smernice za zdravstveno - socialno mrežo pomoči bolnikom in svojcem po možganski kapi.

Zdravo življenje in hitro ukrepanje

 Najboljša preventiva  pred boleznimi srca in ožilja je zdrav način življenja (nekadilstvo, vsakodnevna vsaj 30 minutna hoja, uživanje več sadja in zelenjave, vzdrževanje ustrezne telesne teže, omejitev vnosa soli, maščob in sladkorja, odpoved škodljivim razvadam, redne meritve krvnega tlaka, krvnih maščob in sladkorja ter srčni utrip). Zelo pomembne so redne kontrole dejavnikov tveganja. če pa že pride do možganske kapi  je nujno ukrepati takoj. Uspešnost zdravljenja je odvisna predvsem od hitrosti prevoza bolnika v najbližji zdravstveni center saj lahko s hitro pričetim zdravljenjem preprečimo posledice.

Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

G – govor (prizadet govor)

R - roka (delna ali popolna ohromelost ene roke)

O – obraz (povešen ustni kot – asimetrija obraza)

M – minuta (takoj pokliči 112)

Verjetnost, da se bomo znašli v bližini obolelega je razmeroma velika, saj se večina možganskih kapi zgodi v domačem okolju. Zato se ne ustrašimo, ampak hitro ukrepajmo.  Medtem ko čakamo na reševalce, naj bolnik leži, rahlo mu podložimo vzglavje, ne dajemo mu nobene tekočine ali hrane. Če je nezavesten, ga namestimo v bočni položaj, snamemo mu zobno protezo, če jo ima; pazimo, da ima prosto dihalno pot.  Reševalcem bo v pomoč, če vemo, katera zdravila bolnik prejema in katere bolezni ima, ali si je pred kratkim poškodoval glavo, kdaj so se pojavili prvi znaki, je že kdaj imel možgansko kap …


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media