Teden Rdečega križa Slovenije z Nasmehom

8. maj 2018

Prav na mednarodni dan Rdečega križa se začenja tudi Teden Rdečega križa Slovenije (RKS). Letošnje geslo je Nasmeh – ko ljudem v stiski pomoč sočloveka na obraze pričara nasmeh. Tudi iskrica upanja na obrazu je enaka nasmehu ... Ob tem želijo v RKS ljudi spodbuditi k solidarnosti, "saj se tudi sami lahko znajdemo v situaciji, ko bomo takšno pomoč potrebovali".

Predsednik RKS Dušan Keber je v poslanici zapisal, da je prostovoljstvo osrednje gonilo in vrednota RKS, člana največje humanitarne mreže za pomoč ljudem v stiski na svetu - Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Znak rdečega križa simbolizira humanost in solidarnost, ki sta temelj medčloveških odnosov in solidarne družbe.

Poleg stisk, ki jih povzročajo družbene razmere, ljudje doživljajo tudi naravne nesreče in katastrofe, v katerih so ogrožena življenja številnih ljudi. Te stiske pomagajo lajšati prostovoljci Rdečega križa. V prostovoljstvu se povezujemo ljudje različnih generacij in z različnimi pogledi na svet, ki nas druži skupno poslanstvo - nesebična pomoč sočloveku, je še zapisal Keber.

V okviru tedna RKS, ki vsako leto poteka med 8. in 15. majem, bodo potekale številne delavnice, meritve krvnega tlaka, holesterola in kostne gostote, predstavitve defibrilatorjev in oživljanja, določanja krvne skupine ter ozaveščanje o krvodajalstvu. Pošta Slovenije je tako kot pretekla leta izdala 2.600.000 doplačilnih znamk, katerih izkupiček bo namenjen dobrodelnim namenom. Doplačilo za znamke znaša 17 centov. Lani so na ta način zbrali 357.483 evra.

Osmi maj, mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, je rojstni dan ustanovitelja organizacije Švicarja Henrija Dunanta. Kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji se mu je porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa. Danes organizacija, katere osnovna načela so humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost, deluje v 160 državah. V Sloveniji imamo 56 območnih združenj in 916 krajevnih organizacij  RK v 12 regijah. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media