Pogosto prezrte težave s sluhom 

9. maj 2018

 Pri nas živi okoli 150.000 oseb z okvaro sluha, od katerih jih približno 70.000 uporablja slušni aparat, okoli 450 pa jih ima polžev vsadek. Vsako leto na novo dobi slušni aparat več kot 1000 oseb. Predstavniki Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) so na novinarski konferenci opozorili, da je tudi v Sloveniji problematika izgube sluha še vedno prevečkrat prezrta in nerazumljena.

 Še posebej veliko težav s sluhom imajo osebe nad 65 let, med katerimi ima vsaka druga slušni aparat. Podpredsednik zveze Boris Horvat je poudaril, da je naglušnost tudi "tihi vzrok" vrste bolezni, kot sta depresija in alkoholizem, o čemer se premalo govori. Sekretar ZDGNS Matjaž Juhart je opozoril, da naglušnost in oglušelost v odrasli dobi odločilno vplivata na življenje posameznika tako na področjih izobraževanja in zaposlovanja kot osebnega življenja. Dodal je, da po ugotovitvah raziskav posameznik rabi od sedem do deset let za polno soočenje z okvaro sluha.

Horvat in Juhart sta še posebej poudarila problematiko nedostopnosti medijev za osebe z okvaro sluha. Pri tem sta spomnila na evropsko uredbo, ki od vseh medijev tako na nacionalni kot lokalni ravni zahteva petodstotno tolmačenje in stoodstotno podnaslavljanje televizijskih programov. Uredba bo stopila v veljavo konec letošnjega leta. "Radiotelevizija Slovenija vendarle korak za korakom izboljšuje dostopnost programov za osebe z okvaro sluha, pri komercialnih medijih pa so naši pozivi in prošnje naleteli na popolno ignoranco," je dejal Juhart. Dodal je, da so v zvezi razočarani tudi nad neodzivnostjo ministrstva za kulturo, ki je pristojno za vprašanje dostopnosti medijev.

"Podnaslavljanje televizijskih programov, gledaliških iger, javnih prireditev, video vsebin je za osebe z okvaro sluha življenjskega pomena," je poudaril Horvat. Dejal je še, da se Slovenija lahko pohvali z "dobro zapisano" zakonodajo na področju oseb z okvaro sluha, nikakor pa ne z njenim izvajanjem, ki je nedosledno in površno.

 Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije bo v petek gostila mednarodno konferenco, ki se bo zavzela za ustvarjanje okolja, v katerem lahko osebe z okvaro sluha živijo brez ovir. Konferenco z naslovom Dostopnost odstrani vse ovire je nadgradila s Tednom naglušnih, ki se je začel v ponedeljek in bo trajal do sobote. V njegovem okviru zlasti medobčinska društva Murska Sobota, Kranj, Velenje in Novo mesto ponujajo številne prireditve.

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media