Poznaj svoje številke - spoznaj svoj krvni tlak

16. maj 2018

Mesec maj zdravstvene organizacije in društva bolnikov posvečajo osveščanju o nevarnostih neprepoznane in nezdravljene arterijske hipertenzije. V številnih lekarnah, zdravstvenih domovih (referenčnih ambulantah) pripravljajo meritve krvnega tlaka,  jutri, 17. maja, na Svetovni dan hipertenzije, bo še več dogodkov..

 Tudi letos je tema Svetovnega dne hipertenzije »Poznaj svoje številke - spoznaj svoj krvni tlak«. S povišanim krvnim tlakom se sooča že skoraj 50 odstotkov odraslih Slovencev. Ker bolezen nima simptomov, se je večina ne zaveda, med zdravljenimi pa je kar 75 odstotkov takih, ki zaradi neupoštevanja zdravnikovih navodil in nerednega jemanja zdravil nimajo dobro urejenega krvnega tlaka. Ti so izpostavljeni povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem ali doživijo nenadno smrt. Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. V Sloveniji možgansko kap doživi okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno.

Da bi izvedeli več o nevarnostih previsokega krvnega tlaka, poglejte na spletno stran www.hipertenzija.org. Tam najdete tudi vprašalnik, kamor vnesete svoje meritve krvnega tlaka.

Jutri bodo brezplačne meritve krvnega tlaka opravljali tudi v Kliničnem centru Ljubljana in sicer v   glavni avli UKC, od 9. do 15. ure ter v pritličju (avla) Bolnice dr. Petra Držaja , tudi od 9. do 15. ure.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media