Prvič praznujemo s čebelami

18. maj 2018

Kranjska čebela

 V sklopu praznovanja svetovnega dne čebel, ki ga na pobudo Slovenije prvič praznujemo 20. maja, se ves mesec vrstijo dogodki za osveščanje ljudi o pomenu čebel in drugih opraševalcev za naš obstoj.  

Tako so ljubljanski šolarji Ameriško ulico v BTC Cityju Ljubljana spremenili v Alejo sončnic, saj so posadili okoli 1.900 medovitih rastlin, od tega preko 600 sončnic. Čebelji praznik bo zaznamovala tudi priložnostna znamka z vrednostjo 1 evro, izšla pa bo 25. maja. Danes zvečer bodo v Višnji Gori odkrili spomenik kranjski sivki, v Mariboru in še kje bodo pripravili priložnostne prireditve. V nedeljo, 20. maja pa bo osrednja proslava ob svetovnem dnevu čebel v Žirovnici pod pokroviteljstvom Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije. 

Ta dan bodo čebelam posvetili tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani v okviru projekta NATURAVIVA in ljubljanske Čebelje poti. Medtem ko bodo odrasli na delavnici prisluhnili strokovnim nasvetom o vzgoji avtohtonih medovitih rastlin, bodo otroci rastline in čebele spoznali s poučnimi igrami.

Koncert za čebele

Prav poseben način praznovanja pa so si omislili na Tretjem programu Radia Slovenija – Ars. Prebivalce vabijo, da z brenčanjem čebel ozvočijo travnik brez medonosnih rastlin. Ti se žal vse bolj širijo zaradi intenzivnega kmetijstva in tam tudi ni čebel. Zato radijci predlagajo, da na takem na travniku s pomočjo pametnih telefonov predvajate posnetek brenčanja čebel, ki ga najdete na Arsovi spletni strani Naredite tudi fotografijo, ki jo delite na njihovi Facebook strani. Deset najboljših fotografij bodo nagradili.

Na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars pa lahko 20. maja ob 18.15 uri prisluhnite koncertu za čebele – glasbo zanj je prav za to priložnost ustvaril skladatelj Brane Zorman. Koncert bo premierno izveden na travniku v Breznici pri Žirovnici, rojstnem kraju začetnika modernega čebelarstva Antona Janše. Del koncerta bodo "slišale" tudi čebele,  zvok na kratko razdaljo 6 mm (tudi do 10 mm) namreč kot gibanje zraka zaznavajo s tipalnicami. Več o dogodku na povezavi: https://ars.rtvslo.si/2018/05/ozvocimo-travnike-s-sumenjem-cebel/

Veliko čebelarjev, malo medu

Čebelarji in naravovarstveniki pravijo, da lahko vsak izmed nas prispeva k ohranjanju čebel in drugih opraševalcev že tako, da na balkonih in vrtovih zasadimo medovite rastline ter postavimo gnezdišča za čebele, na tratah kosimo cvetoče rastline šele po njihovem cvetenju in kupujemo med pri lokalnem čebelarju.

 Slovenija ima nekaj več kot 10.000 čebelarjev oziroma skoraj pet na 1000 prebivalcev. Država je po številu čebelarjev ena prvih med članicami EU, a je kljub temu ena najmanjših pridelovalk medu v EU. Slovenski čebelarji so leta 2001 pridelali rekordnih 2550 ton medu, leta 2014, ko ga je bilo najmanj, pa le 471 ton. Na leto porabimo malo več kot kilogram medu na prebivalca.

In še zanimivost: pri nas živi 60 prebivalcev s priimkom Čebela, imamo šest Čebelarskih ulic ter Ulico čebelarja Močnika in Ulico Antona Janše.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media