Dan lipicanca

19. maj 2018

 Na dan, ko praznujejo čebele, praznujejo tudi lipicanci!  Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije bodo v nedeljo, 20. maja, glavne zvezde Dneva lipicanca, s katerim bodo praznovali rojstni dan lipicanca in Kobilarne Lipica.

 Danes, 19. maja, namreč mineva 438 let, odkar je Habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa. S tem je postavil temelj današnje kobilarne v Lipici, ta dan pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj.

V nedeljo, 20. maja, se bo praznovanje začelo že ob 9. uri s tekmovanjem najboljših slovenskih voznikov v dresurni in spretnostni vožnji vpreg. Obiskovalci bodo lahko spoznali igriva lipicanska žrebeta, si pod vodstvom ogledali kobilarno ter predstavitve sedlanja in podkovanja lipicanskih konj, se vozili s kočijo, najmlajši bodo spoznavali ponije in uživali na delavnicah.

Vrhunec programa bo zagotovo konjeniški spektakel, ki se bo začel ob 15. uri na hipodromu. Nastopili bodo najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce teh plemenitih konj v Sloveniji. Očarali bodo s svojo lepoto, eleganco in figurami klasičnega dresurnega jahanja. Navdušili bodo s spektakularno vožnjo vpreg in kot najboljši partnerji mladih jahačev, ponosni žrebci iz Lipice pa bodo najbolj pritegnili s spektakularnimi skoki šole nad zemljo. Verjetno bo občinstvo ganil prizor, ko bodo  najmlajša letošnja žrebeta v spremstvu svojih mater prišla na hipodrom.

Vstopnice za praznovanje Dneva lipicanca in ogled predstave so na voljo po posebno ugodni ceni že v predprodaji na www.eventim.si.

Foto: arhiv Kobilarne Lipica


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media