Več denarja, a ga ne morejo porabiti 

26. maj 2018

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bo do konca leta imela 12 milijonov evrov manj stroškov, kot je načrtoval,  predvsem na račun manj odhodkov za nadomestila plač v času bolniškega staleža. Po predlogu upravnega odbora bodo  presežek sredstev namenili za dodatne programe zdravstvenih storitev, predvsem za skrajševanje čakalnih dob.Za porabo bo potreben aneks  k splošnemu dogovoru.

Denar pa naj bi med drugim namenili za povečanje programa zdravstvene nege v domovih upokojencev, za plačilo operacij benigne prostate po realizaciji ter za plačilo nove storitve – podkožnega stimulatorja za zdravljenje kronične bolečine. Za deset odstotkov bi povečali plačilo (torej tudi obseg) vseh specialističnih ambulantih pregledov, ter operacij karpalnega kanala, sive mrene in vitreoretinalne kirurgije, zobozdravstvenega varstva odraslih in ortodontije. V zobozdravstvenem varstvu mladine  bi povečali obseg del in plačil za 20 odstokov, hkrati pa bi plačali ter dodatnih 3,7 tima za zobozdravstvo mladine.  Plačevanje terapevtske artroskopije kolena naj bi bilo neomejeno, torej po realizaciji. 

Upravni odbor ZZZS  predlaga tudi dva nova modela financiranja, ki naj bi začela veljati že v začetku leta 2019. Spremenil naj bi se način plačevanja prvih dermatoloških pregledov, kar naj bi pripomoglo k skrajšanju čakalnih dob.  Lani jeseni je bilo namreč na prvi dermatološki pregled treba čakati  kar 184 dni. Zato predlagajo še širjenje mreže s štirimi novimi ambulantami dermatologije.

Referenčne ambulante, ki delujejo v okviru družinskih ambulant pa naj bi bile po novem plačane glede na obseg opravljenih storitev in ne več v pavšalu. 

Zaradi gospodarske rasti naj bi imela zdravstvena blagajna še dodatnih 30 do 35 milijonov evrov prihodkov. Vendar pa mora odlok o povečani porabi sredstev potrditi državni zbor, kar pa se bo zaradi volitev najverjetneje premaknilo v pozno jesen …


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media