Za pravico do življenja brez nasilja in zlorab

14. junij 2018

 Ob jutrišnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi osebami se Zveza društev upokojencev Slovenije s kampanjo ADA (Age Demands Action) pridružuje tisočim iz 47 držav, ki zahtevajo pravico starejših oseb do življenja brez nasilja in zlorab, so sporočili iz ZDUS.

Obstoječi mehanizmi zaščite človekovih pravic niso dovolj učinkoviti, da bi se zaščitile in spoštovale pravice starejših oseb. Da bi se to spremenilo, ZDUS apelira na Vlado RS Slovenije, da se njegovi predstavniki udeležijo 9. zasedanja Odprte delovne skupine Združenih narodov za staranje (23. - 26. 7. 2018) in na mednarodni ravni opozorijo na spoštovanje pravice do samostojnosti in neodvisnosti starejših oseb ter opozorijo na pereč problem nasilja, zanemarjanja

Za večjo samostojnost in neodvisnost

ZDUS se pridružuje vsem, ki na mednarodni ravni izvajajo kampanjo ADA (Age Demands Action), ke+ »Starost zahteva dejanja«. ADA je platforma, ki jo je razvil HelpAge International, da bi starejše osebe imele priložnost spregovoriti o zadevah, ki so za njih pomembne. Vsako leto na mednarodni dan boja proti nasilju nad starejšimi osebami članice zahtevajo spoštovanje in zaščito pravic starejših oseb in pozivajo vlade, da  podprejo sprejetje konvencije ZN za zaščito pravic starejših oseb.

Svoboda, da odločamo o lastnem življenju (Freedom to decide for ourselves) je mednarodno poročilo, ki je nastalo na podlagi posvetovanj s 450-timi starejšimi osebami v 24-tih državah in ki osvetljuje njihov pogled na udejanjanje pravic starejših oseb. Razkriva, da starejše osebe želijo živeti samostojno življenje čim dlje, neodvisni od drugih, a jim to preprečujejo odločitve, ki jih morajo sprejeti na različnih področjih življenja. Številni se sami ne morejo odločati o upravljanju lastnih financ in lastnine, s kom živijo, kakšen dostop imajo do zdravstvenih storitev in na kakšen način so vključeni v družbo.

Zveza društev upokojencev Slovenije se pomembnosti samostojnosti in neodvisnosti zaveda in spodbuja, da starejše osebe ostanejo v domačem okolju čim dlje neodvisne. Dokaz za to je socialno-varstveni programom Starejši za starejše, ki ga izvaja 3.500 prostovoljcev društev upokojencev po vsej Sloveniji, ki obiskujejo starejše nad 69 let in jim nudijo ali organizirajo potrebno pomoč, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega je v Memorandumu 2018 o svojih zahtevah in pričakovanjih med  drugim ZDUS postavila dve zahtevi:

-  dostopnost starejših do vseh virov, ki zagotavljajo človeku dostojno življenje, kot so delo, zdravje, kultura, bivalni in gibalni pogoji, izobraževanje, vključenost v družbeno odločanje,

- bistveno izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in storitev dolgotrajne oskrbe, ki jo je treba končno sistemsko urediti, temelječih na široko zasnovani solidarnosti med zdravimi in bolnimi ter med premožnejšimi in socialno prikrajšanimi …

 Povejte!

Če se vam ali komu v vaši bližini dogaja kaj hudega, ne odlašajte s prijavo, saj se nasilje ne bo končalo samo od sebe. Obrnite se na najbližji center za socialno delo ali na policijo (113), podate lahko tudi anonimno prijavo  na policijo na številko. 080 1200; ali pokličite katerega od svetovalnih telefonov:

Zaupni telefon Samarijan: 116 123, svetovalci so na voljo 24 ur na dan, klici so anonimni in brezplačni.

SOS TELEFON za ženske in otroke – žrtve nasilja: 080 11 55, vsak dan od 18. do 22. ure, ob delavnikih od 12. do 22. ure.

Zavod Emma, center za pomoč žrtvam nasilja080 21 33, vsak dan od 8. do 15. ure  in 18. do 21. ure.


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media