Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje.

14. junij 2018

Slovenija se je pridružila mednarodni krvodajalski kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka), katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine. Zato  pozivajo podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. Tudi VZ_JEMN_ST podpira akcijo.

Tema današnjega svetovnega dne krvodajalcev je krvodajalstvo kot dejanje solidarnosti. S sloganom: “Pomagaj nekomu. Daruj kri. Deli življenje,” želijo opozoriti  na vloge, ki jih ima prostovoljni sistem krvodajalstva pri spodbujanju ljudi, naj skrbijo drug za drugega, in ustvarjajo socialne stike ter povezano skupnost.

 Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so povedali, da za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo do 400 krvodajalcev. Reševalci, ki so sodelovali na novinarski konferenci, so opozorili na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko je na cestah več prometnih nesreč.

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato na zavodu  skrbno spremljajo zaloge. Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Po potrebi pa iz spletne baze krvodajalcev pokličejo tiste, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujejo. K spodbujanju ljudi, da postanejo in ostanejo redni krvodajalci pomagajo tudi posebne akcije. Osem let že poteka krvodajalska iniciativa, v kateri sodeluje družba Petrol, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdeči križ Slovenije.

Vsak posameznik lahko preveri, ali ustreza pogojem darovanja krvi s spletno aplikacijo Lahko darujem? Na spletni strani www.daruj-kri.si, na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in na Facebook strani Daruj kri pa se nahaja aplikacija za mobilne telefone Daruj kri. Preko nje lahko krvodajalci spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media