Preprečevanje nasilja nad starejšimi zahteva sistematičen pristop

15. junij 2018

Organizacije starejših po vsem svetu ob današnjem mednarodnem dnevu osveščanja o nasilju nad starejšimi, 15. juniju, opozarjajo na pravico do življenja brez nasilja. V Društvu SOS telefon pa poudarjajo, da bi se morali problematike lotiti sistematično.

"Nasilje nad starejšimi je problem, ki zahteva posebno občutljivost in obravnavo," je dejala Špela Veselič iz Društva SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. Pri tem bi bilo treba po njenih besedah bolj dejavno vključiti tudi zdravstvo, ker bi morale biti patronažne službe bolj vključene v obravnavo problematike. Prad tako bi se morali po njenem mnenju bolj sistematično in intenzivno lotiti problematike nasilja nad starejšimi v ustanovah, ki je še popolnoma nepokrita. S takim pristopom bi lahko prišli do ustreznih podatkov o obsegu in vrstah takšnega nasilja in razvili specializirane storitve.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) poziva vlado, naj se njeni predstavniki konec julija udeležijo zasedanja odprte delovne skupine Združenih narodov za staranje in na mednarodni ravni opozorijo na spoštovanje pravice do neodvisnosti starejših in na pereč problem nasilja in zlorab nad starejšimi.

Veliko nasilja nad starejšimi je še vedno prikritega in zamolčanega, ugotavlja posebna delovna skupina pri Zbornici zdravstvene in babiške nege - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Spomnili so, da starejši o tem, da so do njih nasilni njihovi otroci, vnuki in partnerji ali zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, težko spregovorijo zaradi strahu in odvisnosti. Dodajajo, da preprečevanje nasilja ne pomeni samo ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ampak tudi vgraditev mehanizmov za preprečevanje, zgodnje zaznavanje in ukrepanje v zakonodajo.

Po raziskavi Inštituta Antona Trstenjaka Staranje v Sloveniji je 7,4 odstotka vprašanih nad 50 let starosti odgovorilo, da je nasilje že doživelo. S skoraj 70 odstotki prevladuje besedno nasilje. Nekaj manj kot 60 odstotkov jih je nasilje doživelo doma. V tretjini primerov so povzročitelji družinski člani, v četrtini primerov pa ljudje, ki jih žrtve poznajo, a niso njihovi sorodniki ali bližnji. Kaznivih dejanj nad starejšimi je po podatkih policije približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300.

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media