Znane in neznane slike Ivane Kobilca 

21. junij 2018

 Avtoportret (med 1893 in 1859), olje, platno

 V Narodni galeriji v Ljubljani so sinoči slovesno odprli pregledno razstav o življenju in delu slovenske slikarke Ivane Kobilca (1861–1926) z naslovom “Slikarija je vendar nekaj lepega ...” Na ogled bo okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Med njimi bo kar nekaj umetnin iz zasebnih zbirk, ki so skoraj neznane širši javnosti.

Ivana Kobilca je bila pridružena članica Salona francoske Société nationale des beaux-arts in trikrat uvrščena na njeno razstavo. Razstavljala je po celotni Evropi, med drugim s Ferdom Veselom kot prva Slovenka na beneškem bienalu. Kot edina Slovenka je redno in od blizu spremljala razstave treh glavnih secesij (na Dunaju, v Münchnu in v Berlinu).

 Med pripravami postavitve, ki sodi v sklop slovesnosti v počastitev stote obletnice ustanovitve Narodne galerije, so odkrili nove podatke o umetničinem življenju in delu. Evidentirali so več kot 350 del, popisali nove lastnike njenih slik, natančneje dokumentirali berlinsko in sarajevsko obdobje ustvarjanja Ivane Kobilce, na umetninah in okvirjih so izvedli potrebne konservatorsko-restavratorske posege in pregledali številne dokumente. Veliko novih dognanj so črpali iz zasebnih pisem, ki jih je umetnica pošiljala domačim, do katerih so prišli šele v zadnjem času.

V Novem krilu Narodne galerije bo razstava slik Ivane Kobilca na ogled do 10. februarja 2019. Vanjo so vključena še najbolj znana dela drugih slovenskih realistov, kot so Pred lovom Jurija Šubica, Zamorka Antona Ažbeta ter dela Jožefa Petkovška in Ferda Vesela. V juliju in avgustu bodo ob nedeljah ob 11. uri javna vodstva po razstavi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media