Spoznajmo Japonsko!

21. junij 2018

Na Muzejski ploščadi na Metelkovi v Ljubljani bo to soboto, 23. junija, priložnost za spoznavanje Japonske, njenih običajev, kulture, zgodovine in kulinarike. Vstop na prireditev Dan Japonske je brezplačen. 

Na več kot petdesetih stojnicah, odrskih nastopih, predavanjih, delavnicah in demonstracijah bodo obiskovalci med 10. in 17. uro spoznavali tradicionalno in sodobno japonsko kulturo, kulinariko, borilne veščine, avtomobilizem, glasbo in raznovrstne izdelke. Za otroke bodo pripravili ustvarjalne delavnice, animacije in celo mini olimpijado s številnimi športnimi in zabavnimi aktivnostmi, saj bodo v Tokiu leta 2020 potekale olimpijske igre.

Posebnost prireditve je gostovanje številnih japonskih umetnikov in mojstrov, med katerimi prireditelji izpostavljajo Junko Makiyama, džez violinistko in avtorico Slovenske suite, pa mojstre skupin Todorki Soba Group in Iwaki Soba Juku, ki bodo pripravili prikaz izdelave in degustacijo ajdovih rezancev.

Prenosno svetišče

Še ena velika zanimivost je pravo japonsko prenosno svetišče mikoshi, ki prihaja iz templja Kasuga Jinja v kraju Hongodai v Yokohami, kjer so ga mnogo let uporabljali na festivalih. V notranjosti nosi japonsko božanstvo kami in je simbol sreče, dobre letine in rodnosti na Japonskem. Japonska skupina strokovnjakov za mikoshi iz skupine Asitaski bo v sodelovanju z japonološkim društvom Ikkyu in številnimi pomagači oltar ceremonialno odnesla od prizorišča prireditve do Prešernovega trga in nazaj. Teža prenosnega svetišča je okoli 300 kg, dolžina 1,7 metra, za prenos pa potrebuje naenkrat okoli 10-12 nosačev v spremstvu japonskega bobna taiko in flavte.

Glavna organizatorja prireditve sta Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji in Genki center, v sodelovanju s Slovenskih etnografskim muzejem. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media