Visoke temperature lahko poslabšajo zdravstveno stanje

21. junij 2018

 Visoke temperature so pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi, opozarjajo zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

 Bolj ogroženi bodo posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Izjemno ogroženi bodo onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb. Ne pozabimo večkrat preveriti počutja starostnikov, ki sicer živijo sami.

Splošna priporočila zdravnikov

- Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine!). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.

- Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.

- Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. 

- Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.

- Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila.

- Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.

- S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite, da vas pridejo občasno obiskat.

Merjenje tlaka sede in stoje

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur koristno dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje.

Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Priporočljivo je tudi dnevno tehtanje. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Toplotna izčrpanost

Vročina organizem močno zdela. Bodite pozorni na znake toplotne izčrpanosti. To so: močno znojenje, onemoglost, hladna, bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost in/ali bruhanje, omotica.

Prvi ukrep je, da se umaknete v hladnejše prostore, ležete in razrahljajte oblačila. Ker je telo izsušeno, pijte veliko tekočine, a počasi, po požirkih. Hladite se z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja. Če bruhate in se  bruhanje ne ustavi takoj poiščite zdravniško pomoč

Toplotni udar (vročinska kap)

Ko telo samo ni zmožno, da učinkovito oddaja toploto in se s tem ohlaja, temperatura narašča , kar lahko vodi v odpoved mnogih organov in celo v smrt.

Znaki toplotnega udara so: telesna temperatura nad 39° stopinj, vroča in pordela koža, hiter in močan utrip, možna je motnja zavesti in/ali krči.

Ob teh znakih takoj pokličite 112! Osebo umaknite v hladen prostor in ga pričnite hladiti tako, da jo pokrijete s hladnimi, vlažnimi tkaninami (zavijte osrednji del telesa, od vratu do kolen) ali jo položite v hladno kopel oziroma stuširate s hladno vodo. Voda ne sme biti zelo mrzla. Če izgubi zavest, ji ne ponujajte tekočine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media