V gore le s pravo opremo!

11. julij 2018

 Letošnje poletje zaznamujejo intenzivne nevihte z močnimi padavinami, zato moramo spremljati vreme in se v gore podati zgodaj, opozarjajo na Planinski Zvezi Slovenije. Na določenih predelih še vedno lahko naletimo na zbit in pomrznjen sneg, ki ga lahko prečimo samo s primerno opremo - cepinom, derezami in primerno obutvijo. Zato svetujejo uporabo čelade, ki ščiti glavo v primeru padca na mokrih koreninah ali skali in pred manjšim padajočim kamenjem. 

Kaj dati v nahrbtnik?

V nahrbtnik vsakega obiskovalca gora, ne glede na vrsto ture, spadajo alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navadni svinčnik, sveča in vžigalice v vodoneprepustni vrečki ter železna rezerva (hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen). Planinci naj s seboj vzamejo tudi topla oblačila ter kapo in rokavice; v gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega in največ podhladitev je ravno v poletnih mesecih. Pozanimati se je treba tudi o poti in njenem stanju.

Kakovostna oprema je široko dostopna, treba pa jo je znati tudi pravilno uporabljati. Pomembno je, opozarjajo na PZS, da ob nakupu tehnične opreme, kot so čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, vrv, cepin, vponke in drugo, preverimo, ali imajo certifikat UIAA, ki zagotavlja, da je oprema primerna za rabo v planinstvu, poleg tega jo je treba znati uporabljati. Ugotavljajo namreč, da ima vse več planincev odlično opremo, ki pa je bodisi napačno nameščena, npr. narobe obrnjena čelada, premalo zapet plezalni pas, nepravilen vozel na vrvi, ali pa je ne znajo uporabiti v dani situaciji. V tem primeru je to bolj nevarno kot biti brez opreme in vsakomur svetujejo, da predhodno obišče kakšen tečaj ali se pridruži planinskemu društvu.

Kako ravnati, če nas ujame nevihta

Najbolje je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že na varnem v dolini ali planinski koči. Če nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. Izkušeni planinci svetujejo, da s sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih spravimo na varno mesto, stran od sebe. Nato se usedemo na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravimo v nahrbtnik in oblečemo zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Izogibamo se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov, s telesom se ne dotikamo sten, po katerih se lahko 'sprehodijo' blodeči tokovi strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media