Zakaj so divja odlagališča še vedno problem

13. julij 2018

V Sloveniji imamo po trenutnih podatkih okoli 10.000 divjih odlagališč. Leta 2010 so v sklopu akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! vsa popisali v Registru divjih odlagališč.  V osmih letih je bila očiščena tretjina vseh odlagališč, a v naravi še vedno ostaja več kot 230.000 kubičnih metrov odpadkov (ali za 92 olimpijskih bazenov).  V povprečju se moramo od slovenskih šol do prvega divjega odlagališča sprehoditi le 400 metrov.Večino  predstavljajo gradbeni odpadki. 

 Divja odlagališča so ena izmed oblik okoljskega kriminala in eden izmed sindromov bolezni sistema ravnanja z odpadki, so poudarili razpravljavci na  strokovnem posvetu “Ali so divja odlagališča še vedno problem?”, ki so ga Ekologi brez meja pripravili v sklopu priprav na akcijo Očistimo Slovenijo 2018.   Predstavljajo grožnjo okolju in ljudem, saj odpadki pogosto vsebujejo nevarne snovi. Te lahko prodrejo tudi v podtalnico in nepovratno onesnažijo vire pitne vode. Posledice divjega odlaganja se ne odražajo samo na kopnem, ampak tudi v vodah. Divja odlagališča kvarijo izgled krajine in s tem zmanjšujejo kvaliteto bivanja ter imajo neposredne negativne ekonomske učinke – zmanjšujejo privlačnost turističnih območij, zmanjšujejo vrednost nepremičnin in zahtevajo visoka sredstva za sanacijo.

Med razlogi, zakaj prihaja do divjega odlaganja odpadkov so omenili finančne prihranke, neučinkovit nadzor, premajhno informiranost in ozaveščenost ter pomanjkanje sodelovanja med organi in javnostjo. Prisotni na posvetu so se strinjali, da rešitev niso zgolj poostreni nadzori. Na lokalni in republiški ravni je 150 inšpektorjev,  zato je zelo pomembno zlasti osveščanje prebivalcev. Zavedati se moramo, da je najdražji tisti odpadek, ki ga najdemo v naravi in v vodah, ki so onesnažene prav zaradi dejavnosti na kopnem.  Gradbene odpadke lahko odlagamo v zbirne centre, a so razpravljavci opozorili, da mora ravnanje z odpadki postati enostavno za občane, saj je trenutno kritino skoraj ceneje položiti kot odložiti v zbirni center.

Če opazite kup odpadkov kje v naravi, to prijavite v Register divjih odlagališč.  http://register.ocistimo.si/RegisterDivjihOdlagalisc/. Izredne prijave inšpekcije službe obravnavajo prednostno, zato izkoristite to priložnost. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media