Sonce suši tudi od znotraj

20. julij 2018

 Poletje suši sluznice našega telesa. Ker smo bolj razgaljeni, skozi pore izgubljamo več vode, zato lahko pride do dehidracije, ki prizadene celotno telo.

Namakanje v slani morski vodi dodatno deluje diuretično – ne vpijamo mi morja, temveč morje dejansko vpija nas, ker je bolj slano in vleče našo vodo nase. Seveda nas s tem tudi razstruplja, vendar le pod pogojem, da bomo izgubljeno vodo hitro nadomestili. Tega pa se žal ne da narediti z ledeno kavo, pivom in hladnimi osvežilnimi pijačami. Več težav lahko imamo tudi s prebavo in zaprtostjo, saj je zaradi pomanjkanja vode debelo črevo bolj izsušeno. Ko pa blato zastane, začnejo tudi toksini zastajati v črevesju in zastrupljati telo. Če imate težave s hemoroidi, se utegnejo ti pospešeno vneti.

Hitra odvajala niso rešitev. Z njimi bomo na daljše proge le polenili ali celo poškodovali črevo. Veliko bolj modro je telo hidrirati, črevesu pa dodati nujno potrebne sluzi, probiotike in varovalne desnosučne mlečne kisline. Kakovostne sluzi se skrivajo v luščinah trpotca, koreninah sleza, listih in cvetovih slezenovca, namočenih lanenih ali chia semenih ... Koristne mikroorganizme pa dobimo z uživanjem čim več naravno fermentiranih živil in večstopenjsko fermentiranih izdelkov, s probiotiki v kapsulah, koncentrirano sirotko in podobnimi živili.

Dobre fermentirane izdelke lahko razredčimo z vodo in popršimo po razdraženi ali poškodovani koži ali pa pripravke uporabimo za intimno higieno, ker vzdržujejo potrebno kislost sluznic in krepijo našo varovalno floro na njih.

Povzeto po reviji Skupaj za zdravje človeka in narave


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media